Transpirația nocturnă. Când poate pune viața în pericol?

Transpirația nocturnă este ceva cu care suntem familiarizați cu toții atunci când există vreme caniculară. Dar când temperatura este scăzută, vă poate ridica semne de întrebare dacă vă treziți într-un bazin de sudoare, lipindu-vă de cearșafuri.

Transpirațiile nocturne au mai multe cauze, dintre care unele sunt mai grave decât altele. Când trebuie să vedeți un medic despre asta? Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Motive ale transpirației nocturne

Specialiștii de la National Health Service din Regatul Unit spun că că cele mai frecvente motive pentru transpirațiile nocturne sunt:

  • Simptome ale menopauzei : modificările hormonale în timpul menopauzei pot oferi femeilor transpirații nocturne, dar este tratabil.
  • Anxietate: Aceasta poate fi o cauză frecventă a transpirației excesive.
  • Medicamente: Medicamentele au tot felul de efecte secundare. Antidepresivele, steroizii și analgezicele sunt cele mai frecvente care cauzează transpirații. Dacă ați început să transpirați de când ați luat medicamente, puteți discuta cu medicul de familie pentru a vedea dacă puteți schimba.
  • Scăderea zahărului din sânge: persoanele cu zahăr din sânge scăzut din punct de vedere medical (hipoglicemie) pot prezenta transpirații nocturne. Include persoanele care iau medicamente pentru diabet, cum ar fi insulina.
  • Hiperhidroză: această stare inofensivă te face să transpiri mult mai mult decât o persoană obișnuită, tot timpul.
  • Boală: transpirația pe timp de noapte poate fi un semn că sistemul imunitar luptă împotriva infecțiilor. Unii oameni au raportat acest lucru în timp ce luptau împotriva coronavirusului. Din același motiv, poate apărea și ca efect secundar al vaccinării.
  • Cancer: transpirația pe timp de noapte poate fi, de asemenea, un semn de avertizare foarte timpuriu al unor tipuri de cancer, în special limfomul, un tip de cancer de sânge. Dar acest lucru este foarte rar.

Alte afecțiuni legate de transpirația pe timp de noapte includ apneea, HIV, endocardita și tulburările autoimune. Prea mult alcool, cofeină, mâncare picantă, fumat sau droguri vă pot face să transpirați și noaptea, așa că ați putea încerca să reduceți mai întâi acest lucru pentru a vedea dacă se schimbă ceva.

Când transpirația nocturnă pune viața în pericol și trebuie vizitat medicul?

Nu există tratamente pentru transpirațiile nocturne. Mai degrabă medicul de familie va încerca probabil să afle cauza principală.

În funcție de cauza transpirației de noapte, aceasta poate veni cu alte simptome. Dacă sunteți bolnav, este posibil să aveți frisoane sau febră.

Dacă sunteți femeie, bufeurile, schimbările de dispoziție și uscăciunea vaginală ar putea însoți transpirațiile nocturne ca urmare a menopauzei. Și dacă este vorba de cancer, de obicei ar veni cu alte semne de avertizare, cum ar fi pierderea în greutate.

De asemenea, transpirația nocturnă poate apărea atunci când este foarte cald în cameră, purtați prea multe haine în pat sau sunteți învelit cu un așternut nepotrivit. V-ați putea trezi transpirat după un vis urât.

Dar dacă se întâmplă în mod regulat, vă întrerupe somnul sau aveți alte simptome, mergeți la medicul de familie pentru a vă prescrie tratamentul potrivit.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate