Tragicul destin al lui Rosemary, fiica ascunsă a familiei Kennedy

Kathleen Kennedy, Rose Kennedy si Rosemary Kennedy,

Rosemary Kennedy, sora președintelui SUA John F. Kennedy, s-a născut în 1918, fiind al treilea din cei nouă copii ai lui Rose și Joseph Kennedy și, totodată, prima fiică a acestora.

Un destin care pare să fi fost scris încă de la naștere

Încă înainte de a vedea lumina zilei, Rosemary pare să fi avut un destin blestemat. Nașterea ei a fost prelungită nepermis de mult din cauza faptului că medicul ginecolog care o ținea sub observație pe mama ei întârzia.

Din acest motiv, timp de câteva ore, moașa a împiedicat venirea pe lume a micuței Rosemary împingându-i capul înapoi în uterul mamei. Consecințele privării de oxigen au fost niște leziuni severe la nivelul creierului. Drept urmare, micuța Rosemary s-a născut cu retard, care se accentua pe măsură ce aceasta creștea.

Gândea și se exprima cu dificultate și deseori avea accese de furie și violență. Pentru că devenise o tânără extrem de atrăgătoare, familia ei începuse să se teamă ca nu cumva să se îndrăgostească și să rămână însărcinată. Acest fapt nu doar că ar fi compromis imaginea familiei Kennedy, dar ar fi încurcat și planurile pe care tatăl, un influent om de afaceri la acea vreme, le făcuse pentru fiii săi.

Rosemary Kennedy, conștientă de tulburările sale mintale

Fiindu-le greu să accepte handicapul fiicei lor, Joe și Rose au încercat să o înscrie la diverse școli, majoritatea nefiind specializate în lucrul cu copiii cu retard. Astfel, încă de la o vârstă fragedă, Rosemary și-a dat seama că nu avea abilitățile unui copil de vârsta ei.

Cu timpul, a acumulat frustrări uriașe. Devenită adolescentă, a început să le scrie scrisori părinților săi, din care reieșea disperarea că nu este în stare să fie pe placul lor.

Citește și Cele mai elegante ținute purtate de Natalie Portman în filmul Jackie

Lobotomia, o tehnică experimentală în care familia Kennedy și-a pus speranțele

Când tânăra avea 23 de ani, medicii i-au sugerat familiei că tulburările ei mintale ar putea fi rezolvate cu ajutorul unei intervenții chirurgicale numite lobotomie. Această tehnică era însă în stadiu experimental, iar rata de eșec după o astfel de intervenție era copleșitor de mare. Lobotomia consta în secționarea, în encefal, a fibrelor nervoase care leagă lobul prefrontal de restul creierului. Se știe că în lobul prefrontal se formează și se înlănțuie ideile.

Din păcate, intervenția nu doar că nu a ameliorat sănătatea mintală a lui Rosemary, dimpotrivă, a înrăutățit-o într-un mod în care nimeni nu se aștepta. La doar 23 de ani, tânăra a revenit la comportamentul unui copil de doar câțiva ani. Nu a mai fost niciodată în stare să vorbească, ci doar să gângurească.

Șocul a fost extrem de puternic pentru familia Kennedy, care a decis să o țină ascunsă tot restul vieții. Rosemary a fost internată într-o instituție de bolnavi mintali unde a rămas până la sfârșitul vieții, în anul 2005.

Citește și Detalii interesante despre soțiile lui Donald Trump! Ce au cele trei în comun

Fiica ascunsă a familiei Kennedy, de două ori condamnată

Puternica și ambițioasa familie Kennedy a reușit să țină ascunse toată viața dizabilitățile primei fiice. Înainte de operație, Rosemary era tot timpul însoțită de cineva din familie sau de un bodyguard care avea rolul de a-i împiedica eventualele manifestări specifice unei persoane cu dizabilități, dar și de a ține curioșii la distanță. După lobotomie, tatăl, devenit ambasador al SUA în Anglia, i-a plătit tratamentele și a reușit să cumpere tăcerea tuturor celor care au reușit să afle ceva despre tânără.

Familia nu a mai văzut-o niciodată. Femeia avea să fie, astfel, condamnată să-și ducă existența chinuită și măcinată de boală departe de cei dragi. Singurul care știa unde își duce zilele era tatăl ei, care trimitea regulat bani celor care se ocupau de îngrijirea ei. Frații ei au reușit să descopere unde era ascunsă abia după moartea tatălui lor, în 1969. Rosemary Kennedy avea 51 de ani.

În 1981, familia Kennedy a donat un milion de dolari azilului unde Rosemary şi-a petrecut ultima parte a vieții. Femeia a murit la vârsta de 86 de ani, pe 7 ianuarie 2005, la Fort Atkinson Memorial Hospital. În ultimele clipe de viață i-au fost alături surorile Jean, Eunice şi Patricia, şi fratele său, senatorul Ted Kennedy. A fost înmormântată alături de părinţii săi, în Brookline, Massachusetts.

Sursă foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate