Tradiții și superstiții de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

An de an, pe data de 8 septembrie, creștinii prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mică.

traditii si superstitii de sarbatoarea nasterii maicii domnului

După cum ne aduce la cunoștință site-ul www.crestinortodox.ro, Sfinţii Părinţi au hotărât ca această sărbătoare să aibă loc într-o zi de 8, această cifră reprezentând veșnicia. Cu alte cuvinte, cifra 8 ne amintește că suntem chemați să intrăm în împărăția veșnică.

Cine a fost Maria

La o vârstă înaintată, Ioachim și Ana au devenit părinții Mariei, un copil care le-a binecuvântat existența după rugăciuni îndelungate. Drept răsplată că au trăit în curăție, Dumnezeu nu doar că le-a dăruit copilul mult-dorit, dar fetița lor avea să fie aleasă mai târziu mama Fiului lui Dumnezeu.

Ioachim și Ana făgăduiseră că, dacă Dumnezeu le va dărui un copil, îl vor închina Lui. Prin urmare, la vârsta de 3 ani, Maria a fost dusă la Templul Domnului din Ierusalim. După o viață trăită exemplar în slujba lui Dumnezeu, Maria a devenit templul viu' care va adăposti firea omenească a lui Hristos.

Tradiții de Sfânta Maria Mică

Ca la orice sărbătoare, și de Nașterea Maicii Domnului se merge la biserică, se împarte mâncare la cei nevoiași și se ține candela aprinsă la icoana Fecioarei pe tot parcursul zilei.

Această zi reprezintă hotarul dintre vară și toamnă. Este momentul în care se dă startul muncilor agricole de toamnă. Se începe culesul viilor, se bat nucile și se seamănă cerealele.

Venirea toamnei este resimțită și de viețuitoarele pământului. Astfel, păsările călătoare încep să-și ia zborul către țările calde, iar insectele și reptilele își fac adăposturi în pământ.

Totodată, sărbătoarea Sfintei Maria Mici marchează și începutul târgurilor și iarmaroacelor de toamnă.

De asemenea, începând cu această zi oamenii fac observații meteorologice pentru a ști la ce să se aștepte de la vreme în anul agricol care vine.

Poate cele mai important lucru legat de această mare sărbătoare este faptul că în această zi Fecioara înfăptuiește minuni. Fetele care vor să se căsătorească, femeile care vor să fie binecuvântate cu un copil sau cele care urmează să nască, persoanele aflate în suferință înalță rugăciuni către Sfânta Maria, iar acestea sunt întotdeauna ascultate.

Superstiții de Sfânta Maria Mică

Ca la orice sărbătoare, nici în această zi nu lipsesc superstițiile. Astfel, de ziua nașterii Sfintei Fecioare, nu se fac deloc treburi gospodărești – bărbații nu meșteresc nimic, iar femeile nu spală și nu cos. De asemenea, nu este de bun augur să se gătească mâncare la foc, întrucât se crede că cei care consumă această mâncare atrag asupra lor boli grave, care îi pocesc.

Totodată, se crede că dacă de Sfânta Maria Mică înfloresc merii și perii, toamna va fi lungă și frumoasă. Dacă plouă, toamna va fi ploioasă și friguroasă.

Cunoști și alte tradiții și superstiții specific sărbătorii Nașterii Maicii Domnului?

 

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate