Tradiţii şi superstiţii în Săptămâna Luminată: Ce trebuie să faci în fiecare zi din această săptămână

saptamana luminata

Săptămâna care urmează Paştelui este cunoscută sub numele de Săptămâna Luminată. Este o săptămână în care bucuria învierii Mântuitorului face ca fiecare zi să fie o sărbătoare.

În credinţa populară, în Săptămâna Luminată cerul este deschis. Despre cine moare în această săptămână se crede că merge direct în Rai. Această săptămână se sfârșește cu Duminica Tomii.

Iată care sunt tradiţiile şi obiceiurile din fiecare zi a Săptămânii Luminate.

Prima zi din Săptămâna Luminată – Lunea Albă

Conform www.newsbuzau.ro, despre prima zi a acestei săptămâni se crede că este ziua în care se deschid porțile Raiului, ale iertării, iar celor care mor în Lunea Luminată nu li se mai face Judecata de Apoi.

În această zi, credincioșii își stropesc casele cu agheazmă, dau de băut la rude, iar în unele zone ale țări există obiceiul udatului și al mersului cu pasca pentru a vesti învierea Mântuitorului.

Marțea Albă

Marțea din Săptămâna Luminată se zice că nu este bine să muncești. Nu trebuie să speli, să calci sau să faci curățenie. În unele zone ale țării, se dau de pomană pască și vin roșu.

Miercurea Albă

Această zi din Săptămâna Luminată mai poartă numele de Sfânta Mercurie și în această zi doar bărbații trebuie să muncească, nu și femeile.

Există o superstiție legată de această zi conform căreia, dacă muncești în această zi, rozătoarele vor năvăli în gospodăria ta și-ți vor produce pagube.

Joia Verde sau Joia Rea

Această zi din Săptămâna Luminată se numește Joia Verde pentru că în această zi se cinstesc holdele, grânele, grădinile.

Nici în această zi nu este bine să muncești, nerespectarea acestei tradiții având drept consecințe nenoroc în casă, secetă, dăunători în livezi.

În această zi, se îndeplinește un anumit ritual pentru morți: o persoană aduce 44 de găleți cu apă, care va fi “sfințită” prin aprinderea a două lumânări la toate cele patru capete. Apoi, această apă este vărsată în fântâna din curtea gospodarului.

În vinerea din Săptămâna Luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântânița. Se zice că Maica Domnului ar fi construit o fântână care avea apă în ea doar în această zi de vineri, apă dătătoare de viață.

Citește și Tradiții și superstiții de Izvorul Tămăduirii

Rânduieli bisericești în Săptămâna Luminată

Conform www.crestinortodox.ro, în Săptămâna Luminată zilele de miercuri și vineri sunt cu harți, fiind dezlegare la pește.

De la Paște și până la Rusalii nu se fac metanii, doar închinăciuni.

Nu se fac parastase și nici slujbe speciale pentru cei adormiți. Acestea sunt reluate după Duminica Tomii.

Citește și Când nu ai voie să faci parastas

Cine moare în Săptămâna Luminată are parte de o slujbă specială, slujba înmormântării fiind înlocuită de cea a Învierii. Cântările acestei slujbe speciale fac referire la biruința vieții asupra morții.

Autor: Oana Anghel

Sursa foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate