Tradiții, obiceiuri și surperstiții de Buna Vestire 2017! Ce nu ai voie să faci această zi

Tradiții, obiceiuri și surperstiții de Buna Vestire 2017! Ce nu ai voie să faci această zi

În fiecare an, pe data de 25 martie Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Buna Vestire. Această zi reprezintă o sărbătoare importantă, iar semnificația ei este reprezentată de momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului nostru Iisus Hristos. 

Buna Vestire 2017. După fix nouă luni de la această sărbătoare, s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos și tocmai din acest motiv creștinii respectă această sărbătoare cu sfințenie. Atât Biserica Ortodoxă, cât și cea Catolică susțin că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat.

Creştinii de credinţă catolică consideră că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, iar creştinii ortodocşi susțin că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Buna Vestire 2017. Tradiții și obiceiuri: Ce nu ai voie să faci în această zi. E mare păcat!

Buna Vestire 2017. Această sărbătoare este prima care a fost confirmată în documente, dintre sărbă­torile Maicii Domnului. În tradiția populară, Buna Vestire poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an. Se spune că acest semn anunță venirea primăverii. Craca pe care cucul stătea când a cântat, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor. Astfel acestea sperau ca flăcăii să nu le ocolească, potrivit calendarulortodox.ro.

Buna Vestire 2017 este prăznuită de Biserică pe 25 martie. În popor, această sărbătoare se mai numește și Blagoveștenia, este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

În fiecare an, Buna Vestire este sărbătorită în perioadă Postului Mare. Aceasta este una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

De asemenea, în ziua de 25 martie nu se fac munci grele în gospodărie. Femeile nu au voie să coase haine sau să le spele, pentru că este mare păcat. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox.

Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. Acest nume a fost ales pentru că în această zi are loc primul sau cântec, prin care anunța vestirea primăverii.

Tradiții, obceiuri și superstiții de Buna Vestire 2017

Tradiția spune că în cazul în care primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, acesta era un semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!'. Un alt obicei vechi spune că în această zi este bine să numeri de câte ori își cântă cucul numele. Acest număr

Există obiceiul că în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.

În mediul rural, băieții și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan m-oi însura (mărită)?' Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său semnifica faptul că mai au un an de astepare. Dacă însă, cucul tăcea, aceasta era un semn că avem de-a face o căsătorie în scurt timp. În plus, cracă pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fețelor, în speranța că flăcăii le vor face curte.

De Buna Vestire trebuie să măncăm bine!

Pe 25 martie nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. Se spune că de Buna Vestire este obligatoriu să se mănânce bine. Nu trebuie să simți deloc senzația de foame, în această zi, așa că nu ieși din casă cu stomacul gol.

Ce Rugăciune se rostește de Buna Vestire – Acatistul Bunei Vestiri

'În n numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfânta Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău.

Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se Numele Tău, vie Împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, da-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin'

Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Dintre sarba­torile Maicii Domnului, Buna Vestire este prima care a fost confirmată oficial în documente. Data acestei sărbători nu a fost dintotdeauna 25 martie, ea a variat la început. Astfel, unii o sarbato­reau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, că cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

În Răsărit, data de 25 martie s-a generalizat îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie. Acest lucru s-a întâmplar încă din prima jumătate a sec. al V lea.

Foto: cuvantul-ortodox.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

De ce femeile trebuie să își acopere capul atunci când intră în biserică?

Ce este echinocțiul de primăvară și cum îi influențează pe ortodocși

Biserica Catolică, deschisă în fața schimbărilor. Uite ce modificări ar putea să apară

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate