Tradiții de ziua Marelui Mucenic și Vindecător Sfântul Pantelimon

Marele Mucenic și Vindecător Pantelimon s-a născut în orașul Nicomedia în familia ilustrului păgân Eustorgius și a fost numit Pantoleon. Mama sa Sfânta Euboula (30 martie) era creștină. A vrut să-și crească fiul în spirit creștin, dar a murit când viitorul martir era doar un copil mic.

Tatăl său l-a trimis pe Pantoleon la o școală păgână, după care tânărul a studiat medicina la Nicomedia sub renumitul medic Euphrosynus. Pantoleon a intrat în atenția împăratului Maximian (284-305), care a dorit să-l numească medic regal când a terminat școala.

Într-o zi, sfântul a găsit un copil mort pe stradă. Fusese mușcat de un șarpe mare, care era încă lângă corpul copilului. Pantoleon a început să se roage Domnului Iisus Hristos pentru a reînvia copilul mort și pentru a distruge reptila veninoasă. El a hotărât ferm că, dacă rugăciunea sa va fi împlinită, el va deveni un urmaș al lui Hristos și va primi Botezul. Copilul s-a ridicat viu, iar șarpele a murit în fața ochilor lui Pantoleon.

După această minune, Pantoleon a fost botezat de Sfântul Hermolau cu numele Panteleimon (care înseamnă „atot-milostiv'). Vorbind cu Eustorgius, Sfântul Panteleimon l-a pregătit să accepte creștinismul. Când tatăl a văzut cum fiul său a vindecat un orb prin invocarea lui Iisus Hristos, el a crezut apoi în Hristos și a fost botezat de Sfântul Hermolaus împreună cu omul a cărui vedere i-a fost redată.

După moartea tatălui său, Sfântul Panteleimon și-a dedicat viața celor suferinzi, bolnavi, nefericiți și nevoiași. El i-a tratat pe toți cei care s-au întors la el, vindecându-i în numele lui Isus Hristos. I-a vizitat pe cei ținuți captivi în închisoare. Aceștia erau de obicei creștini, iar el îi vindeca de rănile lor. În scurt timp, rapoartele despre medicul caritabil (i se mai spunea medicul fără de arginți, pentru că nu cerea bani) s-au răspândit în tot orașul. Refuzându-i pe ceilalți medici, locuitorii au început să se întoarcă doar la Sfântul Panteleimon.

Tradiții și obiceiuri azi, 27 iulie

În fiecare an, pe 27 iulie se fac slujbe în Biserica Ortodoxă, chiar dacă sărbătoarea este marcată în calendar cu cruce neagră. De-a lungul multor generații s-a transmis faptul că în această zi, cei care muncesc în gospodărie vor avea parte de boală și multe alte necazuri în viață.

De asemenea, azi cerbul iese din apă, semn că apa se va răci. Tradiția spune că frunza teiului se întoarce, iar vremea se va schimba, iar vara este pe final.

De Sfântul Pantelimon, se împart fructe pentru ca anul care vine să fie și mai roditor, iar bătrânii mănâncă dovlecei și porumb pentru a avea noroc și pentru a fi puternici.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate