Pensia alimentară, numită pensie de întreținere minor, este obligația părintelui necustodian sau nerezident în favoarea copilului. Ea se stabilește în urma pronunțării unei sentințe de divorț sau în urma separării unor părinți necăsătoriți.
Odată cu separarea celor doi soți, trebuie rezolvate și o serie de probleme specifice. Dacă într-o căsnicie nu a apărut unul sau mai mulți copii, divorțul nu este atât de complicat. Însă acolo unde sunt implicați și copii, trebuie stabilite o mulțime de aspecte, printre care domiciliul minorului la unul dintre părinți, programul de vizite efectuate de celălalt părinte, dar și stabilirea pensiei alimentare sau de întreținere.
În cazurile de divorț complexe, în care sunt implicați și copii, ai nevoie de un avocat din Suceava specializat, asta dacă ești în zona Moldovei. Doar așa poți fi sigur că drepturile tale și ale copilului tău sunt respectate în totalitate.
După cum și avocatul îți va explica, Codul Civil prevede că cei doi părinți, după divorț, trebuie să contribuie deopotrivă la cheltuielile de creștere, educație și pregătire profesională ale copilului. Aici legea stabilește un pilon de plată al pensiei alimentare de către părintele căruia nu îi este încredințat minorul.
Potrivit legii, suma este calculată până la o pătrime din câștigul de muncă pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii. Se ține cont de veniturile părintelui căruia nu i-a fost încredințat minorul, dar și de alți copii dintr-o eventuală altă căsătorie sau de alți minori aflați în întreținere în acel moment, acolo unde este cazul.
Atenție! Instanța ia în considerare doar veniturile pe care părintele căruia nu i-a fost încredințat copilul le obține în mod regulat. Cele întâmplătoare, precum orele suplimentare, indemnizațiile de deplasare, de transfer, salariile compensatorii sau concedierile nu sunt luate în considerare.
Legea nu iartă pe nimeni, nici pe cei fără venituri. Așa că dacă te desparți de un partener care nu are în prezent un serviciu, un avocat Suceava, asta dacă ești din zona Moldovei, îți poate explica mai în detaliu ce se întâmplă în această situație. Poate fi vorba chiar despre avocat Denisa Nimigean despre care găsești detalii extra, dar și datele de contact pe avocatdenisanimigean.ro.
Dacă părintele nu are venituri, cotele se vor calcula prin raportare la salariul minim pe economie. Deci oricare ar fi situația, acesta nu se poate sustrage de la plată. Încă un lucru extrem de important pe care trebuie să îl reții! Cu toții știm că pensia alimentară se plătește până la vârsta de 18 ani. Știai că aceasta poate fi prelungită până la 26 de ani, dacă al tău copil își continuă studiile? Discută mai multe despre acest aspect cu avocatul tău.
Da, se poate, însă există doar anumite situații în care se impune majorarea sau diminuarea pensiei de întreținere. În cazul în care intervin modificări la nivelul mijloacelor celui obligat la întreținere sau la starea de necesitate a creditorului întreținerii, se poate solicita majorarea sau diminuare pensiei alimentare, după caz.
Dacă, de exemplu, debitorul reușește să obțină o creștere de salariu sau alte venituri suplimentare, de tipul unui alt job, poți solicita o majorare a pensiei de întreținere. Cere ajutorul unui avocat din Suceava în această situație.
Același lucru este valabil și pentru situația în care debitorului i-a fost scăzut salariul. El poate să ceară în instanță diminuarea pensiei de întreținere.
O majorare sau o diminuare a pensiei alimentare poate fi obținută doar pe calea unei acțiuni principale adresate instanței de judecată care a pronunțat hotărârea de stabilire a pensiei de întreținere.
Pentru a fi sigur că drepturile tale, dar și ale copiilor, nu sunt încălcate, cere ajutor specializat. Este foarte bine să colaborezi cu un avocat în astfel de situații pentru a nu risca să faci demersuri greșite. El știe cel mai bine care sunt pașii pe care trebuie să îi faceți împreună pentru a obține atât custodia copilului, cât și o pensie alimentară potrivită pentru nevoile acestuia.
Ești din Suceava și ai nevoie de ajutor? Accesează avocatdenisanimigean.ro.