Totul despre coloranții alimentari roșii și efectele lor asupra organismului

colorantii roșii

fructe colorant rosu

Coloranții alimentari ar trebui evitați atunci când ne alegem meniul. Este foarte important să citim eticheta produsului pe care îl cumpărăm și să ne ferim de aditivii alimentari și asta pentru că aceștia stau la baza apriției foarte multor boli, unele dintre ele chiar ducând la deces.

Coloranții alimentari de culoare roșie

1.Carminul sau E120– acest colorant este obținut din sarea de aluminiu a acidului carminic. Acest acid este produs de anumite insecte cum ar fi coșenila roșie și coșenila poloneză. Mai exact, carminul este obținut prin zdrobirea și uscarea acestor insecte.

Acest tip de colorant poate fi întâlnit în iaurturi, sucuri, gumă de mestecat, șerbet, înghețată, dar și în florile artificiale, produsele cosmetice, vopseaua sau cerneala de culoare roșie. De-a lungul timpului au existat mai multe situații în care consumatorii au reclamat diverse reacții alergice, însă UE nu a considerat că acest colorant trebuie retras de pe piață.

2.  Azorubina- E122 este un colorant alimentar care este solubil în apă și poate fi găsit în foarte multe alimente, cu excepția produselor pentru sugari sau pentru copiii mici. Acest colorant face parte din familia coloranților sintetici azotici, motiv pentru care consumul este unul limitat și asta pentru că poate produce foarte multe reacții alegice în organism. Doza zilincă de azorubină recomandată este de 4 mg/kg corp.

E122 poate fi găsit în jeleuri, pesment, iaurturi, conserve, marțipan, dulciuri, sosuri, băuturi alcoolice, vată de zahăr și apa de gură. Din cauza nenumăratelor afecțiuni pe care le poate declanșa, acest colorant a fost interzis în Suedia, Japonia, Norvegia, SUA, Canada.

3. Amarantul- E123 este întâlnit în vinul roșu sau roze, icre de pește, supe instant, jeleuri, creme pentru prăjituri, gemuri sau dulcețuri. Acest colorant nu trebuie confundat cu planta care poartă același nume și care are diverse proprietăți pentru organism.

Spre deosebire de planta cu același nume, E123 a fost interzis în mai multe pentru că s-a dovedit că poate produce cancer., malformații congenitale și chiar sterilitate. Este de preferat ca persoanele ce suferă de astm să ocolească acest colorant pentru că starea lor se poate agrava.

4. Eritrozina- E127 este un colorant de culoare roșie care conține iod. Acesta este folosit în special pentru conservarea compoturilor, dar poate fi regăsit și în produse ca înghețata, sucurile răcoritoare, prăjiturile sau bomboanele.

Consumul de eritrozină ar trebui să fie unul moderat și asta pentru că el eliberează o cantitate de iod în organism care poate deregla activitatea tiroidei.

5.  Roșu 2G – E128 este un colorant care se găsește în special în produsele de patiserie și în carnea tocată folosită la prepararea cârnaților și a burgerilor. Consumul de E128 poate duce la anemii, intensifică astmul și produce hiperactivitate la copii.

6.  Roșu AC- E129 poate fi regăsit în băuturi, dulciuri, condimente, medicamente și cosmetice. Se extrage din petrol iar în țări precum  Danemarca, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Austria și Norvegia acesta a fost interzis.

 

Foto:123rf.com

Citește și:

Fara coloranti si indulcitori artificiali

Cum e colorată mâncarea ta preferată ca să-ți spun ce E-uri înghiți

Top 5 alimente cancerigene pe care le consumi frecvent

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate