Tot ce trebuie să știi despre BILETUL de TRIMITERE de la medicul de familie

Tot ce trebuie să știi despre BILETUL de TRIMITERE de la medicul de familie

Fiecare dintre noi are nevoie pe parcursul vieții de un medic de familie, pentru ajutor în problemele medicale pe care le întâmpină. Una dintre cele mai des întâlnite probleme este cea a biletului de trimitere de la medicul de familie, către alți medici de specialitate, în cazul apariției unei afecțiuni mai grave.

Mulți oameni nu prea înțeleg exact semnificația și rolul acestui bilet de trimitere, iar medicul Otilia Țigănaș a explicat pas cu pas, tot ce trebuie să știm despre acesta, pe blogul ei.

Ce rol are biletul de trimitere?

Medicul specialist a ținut să facă o precizare importantă, înainte de a spune exact la ce folosește acest instrument medical.

„Nu există serviciu medical gratuit, întotdeauna cineva îl plăteşte. Faptul că tu eşti examinat undeva fără să scoţi bani din portofel, nu înseamnă că e gratis, lipsit de costuri, ci că altul decât tine plăteşte respectiva muncă. Adică asigurările. Iar asigurările au fix atâţia bani câţi ai depus, cotizând, tu şi familia ta. Sigur… dacă sărim generos peste fraudele marilor contracte, dar ăsta-i alt subiect.

În lumina celor spuse mai sus, „Biletul de trimitere' este și un instrument fianciar în sistemul de asigurări. De ce? Fiindcă medicii specialişti, spitalele, adună aceste bilete, iar pe baza lor sunt plătiţi. Li se plăteşte consultaţia pe care v-o oferă. Deci el, biletul de trimitere, este și un fel de „CEC' semnat de medicul de familie.

Medicul de familie, parafând trimiterea, garantează în ochii asiguratorului, faptul ca acea consultaţie chiar este necesară. Conform legii şi a logicii, medicul de familie eliberează un bilet de trimitere, (adică semnează aşa zisul CEC prin care Casa de Asigurări îl va plăti pe specialist), doar „Ca urmare a unei concluzii medicale proprii'. Nu la cererea nevestei tale, nici fiindcă a zis cardiologul sau ortopedul să „soliciţi' bilet', a scris medicul Otilia Țigănaș.

Apoi, ea a răspuns câtorva întrebări pe care le-a primit pe pagina ei de Facebook, de la oamenii care doreau să știe mai multe detalii despre acest bilet de trimitere. Doamna doctor a spus exact care este valabilitatea acestuia în funcție afecțiunea pe care o are pacientul.

„Totuşi vă rog să priviţi biletul de trimitere, în regimul asigurărilor, ca pe una strict pragmatică. Medicul de familie semnează, dând un bilet de trimitere, că acel consult de specialitate chiar este necesar. Iar bazat pe parafa lui, Asigurările îi virează specialistului banii. E cam ca la daunele maşinilor şifonate în accident şi plata asiguratorului. Degeaba-i ceri ăluia cu expertiza să bage-n reparaţii şi oglinda retrovizoare (care fusese crăpată acu un an), fiindcă el nu o s-o bage. Sau, dacă o bagă, practic îl fură pe asigurator împreună cu tine.

Mi s-au pus pe FB câteva întrebări, răspund la trei.

1. Valabilitatea biletului de trimitere este 30 de zile de la data emiterii. Deci, odată cu schimbarea lunii calendaristice, valabilitatea nu se pierde. Un bilet emis în 27 iulie este valabil până în 26 august.

Excepţie fac trimiterile pentru boli de nutriţie, diabet şi cancer care sunt valabile 90 de zile. Nu se fac trimiteri concomitente la doi specialişti din aceeaşi specialitate, în numele dreptului la a doua opinie. Nu, fiindcă asigurarea acoperă doar o opinie, dar şi asta numai la specialiştii care au contract CAS. Iar eventuala trimitere la al doilea specialist, se va face doar dacă primul „a clacat' cu tratamentul sau diagnosticul. Nu doi deodată, ca să-i poţi compara.

Scrisorile medicale către medicul de familie, emise de specialişti în sistem privat, fără contract CAS, nu sunt valabile!! Nu ne putem folosi de ele în asigurări. Degeaba e prof universitar, somitate medicală de necontestat, dacă nu are contract CAS. Scrisoarea lui către mine nu este valabilă. De ce? Fiindcă prima rubrică obligatorie a unei scrisori valabile, este „numărul de contract CAS'. Și, aşa cum banca nu-ţi dă bani fără documente legale, chiar dacă duci o fiţuică semnată de Preşedintele României, aşa nici noi nu putem onora scrisori din afara sistemului. Iar la final şi ca să opresc eventuala avalanşă de comentarii, vă reamintesc ce fac eu, scriindu-vă: vă informez nepătimaş cum stau lucrurile. Nu comentez dacă e bine sau rău, dacă se respectă sau nu. Și nici n-am de gând să-mi deturnez seria de informări cu dialoguri nesistematizate despre ce-i de făcut ca să fie mai bine. Nu. Mă limitez doar la cum este acum,' a mai precizat medicul specialist.

Foto: ziare.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Ai dureri de cap atunci când plouă? Acesta este motivul

Cum să scapi de durerile de dinți? Cea mai rapidă și eficientă metodă naturală

Suferi de insomnie? Consumă aceste alimente și vei avea parte de un somn odihnitor

Cele mai bune tratamente pentru cancerul de col uterin! Sfaturile prețioase ale unui medic ginecolog

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate