Tot ce trebuie să știi dacă intri în șomaj tehnic din cauza epidemiei de coronavirus

Somajul tehnic a început să fie o opțiune din ce în ce mai aleasă atât de angajatori. Dar ce înseamnă somaj tehnic? Care sunt condițiile în care poți intra în șomaj tehnic? Câți bani primești dacă stai în șomaj tehnic?

Știm așa: somajul tehnic înseamnă suspendarea contractelor de muncă, nu încheierea lor. Somajul tehnic se poate acorda pe o perioadă nelimitată. Indemnizația de șomaj tehnic nu se poate cumula cu indemnizația de somaj.

Totul despre șomajul tehnic

1. Ce este șomajul tehnic și cum se aplică?

Șomajul tehnic poate fi aplicat în două feluri de către angajator. „Fie trimite salariații în somaj tehnic situație în care este obligat să le plătească salariaților ale căror contracte individuale de muncă le-a suspendat o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat (art. 53 din Codul muncii, republicat).

Fie reduce săptămâna de lucru de la 5 la 4 zile cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților, după caz.

Video Interviuri eJobs

Video Interviuri eJobs

Pentru îndemnizația plătită pe perioada în care salariații au contractele individuale de muncă suspendate pentru șomaj tehnic se calculează, rețin și virează toate contribuțiile sociale aferente veniturilor salariale cu excepția contribuțiilor la sistemul asigurărilor pentru somaj', conform legislatiamuncii.manager.ro. O parte a indemnizației pe care salariații o vor primi cât stau în șomaj tehnic va fi susținută de la bugetul de stat.

2. Cine intră în șomaj tehnic

Angajații companiilor care aleg să funcționeze astfel în situații de criză. Angajații trebuie să știe că pe timpul somajului tehnic sunt la dispoziția angajatorului, iar după terminarea perioadei se vor întoarce la serviciu în toate condițiile agreate inițial. Important de spus este că legea spune clar: contractele de muncă nu sunt încheiate, sunt suspendante, doar.

3. Câți bani primesc angajații dacă stau în șomaj tehnic?

Legea spune că nu mai puțin de 75% din salariu de bază corespunzător locului de muncă ocupat, însă angajatorul are libertatea să stabilească procentul. „Vor primi indemnizaţie numai salariaţii implicaţi efectiv în activitatea redusă sau întreruptă în mod temporar, care nu mai desfăşoară activitate profesională.

Sunt exceptaţi de la posibilitatea acordării indemnizaţiei angajații cărora li s-a redus programul (timpul) de lucru săptămânal cu 1 zi, cu diminuarea corespunzătoare a salariului. Aceşti salariaţi nu pot cumula venitul salarial redus cu indemnizaţia de şomaj tehnic', conform legeaz.net. În plus, cine primește indemnizația de somaj tehnic nu primește și indemnizația de somaj.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera