Top 5 obstacole în formarea pentru o nouă carieră

Îți dorești să faci o schimbare în carieră, însă gândul că va trebui să înveți din nou îți scade poate din motivație. În plus, te gândești că nu mai ai abilitatea de a deprinde ușor informații sau nu ai competențe tehnice. Acestea sunt barierele în calea învățării care te fac să te simți inconfortabil, sabotând procesul de învățare. Însă contează ce mediu alegi pentru a te forma. De exemplu, dacă îți dorești să urmezi o carieră în domeniul IT, poți alege proiectul cursuri IT care-ți oferă consiliere, cursurile propriu-zise și coaching. Astfel ai ocazia de a vorbi despre temerile tale, despre dificultățile întâmpinate în procesul de învățare și, împreună cu echipa eJobs, vei putea identifica pașii care te vor aduce mai aproape de o carieră în IT.

Text: Mihaela Pascari

Descoperă barierele care îți pot sta în calea învățării și soluții pentru a le depăși:

1. Rezistența la schimbare

Fiecare efort nou produce o schimbare și te face să ieși din zona ta de confort. Dar s-ar putea să simți că nu ești pregătită pentru aceasta și să-ți sabotezi astfel formarea. Rezistența la schimbare poate apărea în cel puțin două forme:

Teama sau ezitatarea față de tehnologii. Ai putea crede că nu ai competențe digitale, prin urmare nu poți urma cursuri în domeniul IT și nici nu poți ține pasul cu ceea ce este nou în tehnologie.

„Știu deja totul.  Poți crede că liceul sau facultatea absolvite sunt suficiente pentru cariera ta și nu e cazul să urmezi o nouă rundă de formare sau un nou curs online.

Soluția: Este normal să ai întrebări și preocupări când începi formarea în domeniul IT, dar contează să le comunici în mod clar și să ceri ghidare. Să te orientezi spre un mediu în care înveți, dar ai parte și informare și consiliere.

Descoperă proiectul Cursuri IT

Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching).

Ai ocazia ca în timpul cursurilor să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți.  După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job. Detalii despre cursuri aici.

 Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

2. Lipsa obiectivului

Fără a avea un motiv bun pentru a învăța lucruri noi și a te dezvolta, nu te poți implica în experiența de învățare. Și este firesc. Toți preferăm să fim siguri de ce facem ceva înainte de a continua, iar cursanții nu sunt o excepție.

Soluția: Clarifică-ți obiectivele oricărei experiențe de învățare. Poate îți dorești să evoluezi în carieră sau să ai un salariu mai mare decât cel de acum. De exemplu, în IT de la un job de tester poți avansa spre un job de programator junior, iar salariul mediu al unui QA Analyst, conform datelor Salario, este de 3.800 lei, dar poate varia în funcție de mărimea companiei, de proiect.

3. Lipsa motivației

Întrebarea: „Ce voi face după finalizarea cursurilor?' îți dă poate de gândit, iar lipsa unui răspuns convingător poate duce la scăderea motivației tale pentru învățare. În plus, dacă alegi învățarea pe cont propriu, te poți simți singură în acest proces.

Soluția: În cadrul cursurilor IT, by eJobs vei avea ocazia de a interacționa cu oameni care au aceeași pasiune ca tine. Poți împărtăși cu ei provocările pe care le întâmpini în învățare și vei afla modalități prin care ei le-au depășit, abordări și stiluri de gândire care te pot ajuta.

Proiectul Cursuri IT by eJobs cuprinde și sesiuni de consiliere în carieră și îți oferă informații personalizate și sprijin pentru a lua decizii informate. Consilierul îți explică ce profesie sau job ți se potrivește cel mai bine, ținând cont de pasiunile tale, de obiective, dar și de calificări. Te va ghida în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție, astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici, și îți va oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare și, ulterior, în pregătirea pentru interviu.

4. Frica de eșec

Poți crede că a nu încerca este varianta mai sigură decât a risca și a greși. Această abordare te împiedică însă să deprinzi abilități valoroase și să profiți de oportunități în carieră. Dar reține că greșelile sunt inevitabile în învățare și ar trebui să te relaxezi și să găsești soluții.

Soluția: Acordă-ți momente zilnice în care te încurajezi că poți reuși, dezvoltând astfel o atitudine pozitivă față de învățare. În cadrul cursurilor IT by eJobs vei avea ocazia de a exersa noțiunile învățate. Și da, este permis să greșești. Și să întrebi. Contează doar să accepți greșelile ca parte din procesul tău de formare, acestea fiind utile pentru a ști cum să acționezi la job și în viață. În timp, îți vei dezvolta abilitățile de autocorecție și astfel vei putea cum să identifici greșelile și să le rezolvi.

5. Lipsa de concentrare

Ai învățat cum să depășești rezistența la schimbare și teama de eșec, ești pregătită pentru studiu, dar nu te poți concentra. Potrivit unui studiu Deloitte, oamenii petrec în medie 24 de minute pe săptămână pentru formare și dezvoltare. Acesta este doar 1% din săptămâna lor obișnuită de lucru. Și chiar și în aceste 24 de minute pe săptămână, nu le este întotdeauna ușor să se concentreze.
Activitatea ta este copleșită probabil de numeroase forme de comunicare digitală, verbală și scrisă. Telefonul sună, notificările pe e-mail și în social media se adună. Acest ritm își pune amprenta asupra puterii tale de concentrare. Poate ești prezentă la un curs, dar te gândești în altă parte. 

Soluția: Rezervă „o oră de concentrare' în care să-ți ignori telefonul, să oprești notificările (poți folosi tool-uri care fac acest task) și să te implici în cursurile de formare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri