Șofer începător sau cu experiență, siguranța ta și a pasagerilor tăi este cea mai importantă, de fiecare dată când te urci la volan. Din acest motiv, va trebui să te asiguri că totul este în regulă și că vei putea parcurge drumul în condiții optime.
Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci, astfel încât să nu ai parte de incidente nedorite la volan:
1. Verifica periodic starea mașinii
În primul rând, trebuie să te asiguri că mașina ta nu are vreo defecțiune și că funcționează în parametrii optimi. Astfel, e de preferat ca o dată la 6 luni să mergi cu aceasta la mecanic, chiar dacă poate consideri că nu dă semne că ar putea fi stricată. Mai mult, înainte de orice drum mai lung, verifică uleiul și presiunea din pneuri și asigură-te că are toate lichidele necesare.
2. Pune-ți centura de siguranță
Indiferent dacă stai pe locul șoferului, pe locul din dreapta sau în spate, centura nu trebuie să lipsească, nici la drum lung, nici atunci când poate faci un drum scurt până la supermarket. Aceasta îți poate salva viața, în cazul unui accident nefericit, atât ție cât și celor dragi.
3. Cauciucuri potrivite
Un alt factor care influențează siguranța pe care o ai pe șosele sunt cauciucurile pe care le ai la mașină. Aceste trebuie adaptate condițiilor meteo a fiecărui sezon, tocmai pentru ca proprietățile acestora să funcționeze la putere maximă. Poți opta pentru anvelope potrivite fiecărui sezon sau poți alege un set de anvelope all season de pe altex.ro, create special pentru toate tipurile de vreme. Nu uita că în funcție de decizia de achiziție pe care o iei, cauciucurile trebuie schimbate sezonier sau după expirarea duratei de viață a acestora, în cazul celor all season.
4. Nu te urca la volan dacă nu simți că poți conduce
Există zile în care te simți mai rău sau zile în care ești cu mult mai obosit, iar din acest motiv evită să te urci la volan. Astfel de factori interni îți pot afecta capacitatea de concentrare și de atenție pe care o ai la volan. Alege să mergi cu un taxi sau roagă pe altcineva să conducă mașina în locul tău.
5. Condu o mașină cu care te simți confortabil
Atunci când conduci trebuie să fii cât mai stăpân pe tine și trebuie să îți cunoști mașina. Așa că, dacă nu ai destulă încredere în tine sau îți este frică, evita pe cât posibil să conduci o mașină în care nu ești confortabil. În cazul în care abia ți-ai achiziționat mașina, poți merge într-o parcare, mai spre seară, tocmai pentru a te obișnui cu modul în care aceasta funcționează și cu modul în care trebuie să o conduci.
Siguranța ta este prioritară, de aceea nu trebuie să riști. Încearcă să îți iei toate măsurile posibile, pentru a evita orice întâmplare nefericită.
Sursa foto: Unsplash.com