Top 5 cărți pentru a te familiariza cu domeniul IT-ului

Deci, în cele din urmă, ai decis că acesta este anul în care vei învăța să codezi. Ai făcut cercetări, ai discutat cu colegii din departamentul de IT și ești gata să te afunzi într-un nou domeniu de carieră.

Text: Mihaela Pascari

Programatorii sunt foarte solicitați, așa că ai făcut o alegere inspirată. Și știm exact de unde ar trebui să începi. Ca să te pregătești pentru o nouă carieră și să devii un programator în toată regula, îți sărim în ajutor cu 5 cărți de programare care-ți vor oferi o mai bună înțelegere asupra domeniului.

  1. Code: The Hidden Language of Computer Hardware and Software, de Charles Petzold

Petzold este unul dintre cei 7 pionieri Windows de la Microsoft și scrie despre programare din 1984. Publicată pentru prima dată în 2000, cartea sa despre programare este un bestseller peren datorită modului în care explică cum programarea și codul sunt încorporate în viața de zi cu zi. Petzold explică limbajul de programare și asamblare pentru un public general folosind concepte familiare precum Braille și codul Morse. Ba mai mult, cartea are și ilustrații, ajutându-i chiar și pe cei care nu se consideră pricepuți în programare să urmeze anumite recomandări.

  1. The Self-Taught Programmer: The Definitive Guide to Programming Professionally, de Cory Althoff

Althoff este un programator autodidact care s-a angajat la eBay, însă a descoperit că mai există o mulțime de lucruri de învățat pentru a deveni un programator profesionist. Această carte este una dintre cele mai bune cărți de programare pentru cei care învață să programeze, dar și pentru alți programatori autodidacți ce caută să-și extindă și să-și ducă abilitățile la un nou nivel. Printre subiectele dezbătute sunt incluse programarea orientată pe obiecte pentru începători, elementele fundamentale de arhitectură și practicile de codificare pentru dezvoltarea de software.

  1. Refactoring: Improving the Design of Existing Code, de Martin Fowler și Kent Beck

În calitate de programator, o mare parte a activității tale va fi dedicată rescrierii codului deja existent pentru a îmbunătăți un produs. Nu este mereu vorba doar de generarea propriilor idei; va trebui, de asemenea, să înțelegi și munca altor persoane și să o îmbunătățești periodic. Și aici îți sare în ajutor volumul scris de Martin Fowler și Kent Beck. El te va ajuta să descoperi principiile după care să te ghidezi în a face astfel de schimbări pentru care ele să fie ușor de înțeles și, eventual, de modificat ulterior.

  1. Think Like a Programmer: An Introduction to Creative Problem Solving, de V. Anton Spraul

O bună parte din meseria de programator este dedicată rezolvării problemelor. Dezvoltarea unui program de succes va veni probabil cu multe probleme de codare, iar rezolvarea lor în mod corespunzător este importantă pentru succesul tău în carieră. Acest volum prezintă modul în care programatorii experimentați rezolvă astfel de probleme și (după cum sugerează și titlul) te învață să gândești ca un programator. A fi creativ este o parte incredibil de importantă a codării, iar această carte te va ajută să înțelegi acest aspect și să profiți din plin de creativitate. Pe lângă faptul că te ajută să rezolvi probleme, această carte acoperă, de asemenea, subiecte precum alegerea structurii corecte a datelor, dezvoltarea de strategii utile și deprinderea utilizării unor instrumente de programare mai avansate.

  1. The Complete Software Developers Career Guide, de John Somnez

În timp ce unele persoane sunt interesate de programare doar la nivelul de hobby, cei mai mulți vor să facă o carieră din ea. Dacă acesta este și scopul tău, atunci această carte este pentru tine. Chit că ai toate abilitățile și cunoștințele tehnice, de multe ori ai nevoie de mai mult pentru a obține un loc de muncă în domeniu. Această carte este despre învățarea acestor abilități suplimentare care te pot ajuta să reușești în domeniu. Ce limbaj să înveți, cum să răspunzi la întrebările interviului de angajare, cum să colaborezi cu colegii de muncă și cum să-ți completezi lacunele, toate aceste aspecte sunt acoperite în volumul de față, plus multe altele. Deși această carte este diferită de altele care pur și simplu te învață să codezi, este la fel de valoroasă și poate contribui cu siguranță la cariera oricărui începător în programare. Cartea te poate motiva să te îmbunătățești și să te transformi într-un candidat mai bun pentru orice job de software developer.

Completează-ți lecturile cu un curs gratuit în domeniu!

Îți dorești un job în IT, dar nu ai experiență? Aplică la cursurile gratuite organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Calificarea obținută în urma cursurilor merită adăugată în CV-ul tău! Primul pas este să definești ce curs ți se potrivește. Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Java.

Ce trebuie să știi despre cursurile în IT

Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene

Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00

Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT

Se întâmplă 100% online

Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii

Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial