Tinitus – o afecţiune care te poate înnebuni!

Mereu mi-a plăcut muzica, astfel că mi-am petrecut anii studenţiei mergând cu prietenii la tot felul de concerte. Chitare zgomotoase, tobe puternice, solişti cu voci impresionante – am adorat acea perioadă.

Din păcate, nu şi urechile mele. La început, a apărut acel zgomot pe care cred că îl auzim cu toţii după un concert zgomotos sau după o noapte petrecută într-un club cu muzică puternică.

Apoi, acum câţiva ani, în Ajunul Craciunului, stăteam acasă, pe canapea, era linişte, când am simţit în urechea mea stângă explodând un ţiuit asurzitor.

Era diferit de tot ceea ce auzisem pâna atunci, pentru că era mai puternic. Citisem în biografiile idolilor mei care aveau tinitus că la început avuseseră aceleaşi simptome, deci bănuiala mea s-a îndreptat spre asta.

La control, medicul mi-a spus că ar putea fi o infecţie la ureche şi mi-a prescris antibiotice.

Am sperat să fie asta cauza şi ţiuitul să dispară, dar nu s-a întâmplat aşa. Sunetul acela a devenit mai puternic, extinzându-se şi către urechea dreaptă.

Nu puteam să mănânc, nu mă puteam concentra, nu mă puteam gândi decât la zgomotul din urechi.

În cele din urmă, în disperare de cauză, am mers la un cabinet particular, iar medicul de acolo mi-a confirmat temerile: era tinitus.

La început, m-am speriat foarte tare. Am întors Internetul cu susul în jos, am citit poveşti groaznice despre persoane care au înnebunit din cauza sunetului sau care chiar s-au sinucis.

Din fericire, specialistul la care am apelat mi-a recomandat terapia de readaptare a tinitusului, în cadrul căreia am primit un dispozitiv care-i ofera urechii „zgomote albe, ce maschează ţiuitul constant.

Curând, combinat cu consiliere cognitivă şi tehnici de relaxare, întregul mechanism a început sa funcţioneze. Pe măsură ce timpul trecea, mi se părea că încep să deţin controlul.

După doi ani am simţit că sunt suficient de puternică pentru a renunţa la dispozitiv. Dar lupta încă nu era încheiată.

Un an mai târziu, am aflat că sufăr de o altă afecţiune auditivă – hiperacuzie, adică o sensibilitate foarte mare la sunete puternice.

La început, tresăream când o uşă era trântită, însă în scurt, până şi cel mai mic zgomot îmi provoca un disconfort inimaginabil.

Am ajuns până în punctul în care mi-am înlocuit seturile de farfurii de porţelan cu cele din plastic, pentru că nu puteam suporta nici zgomotul produs de acestea.

Din fericire, un alt aparat mi-a venit în ajutor. După şase luni, încă nu suportam zgomotele puternice, dar cel puţin nu mai tresăream când lătra un câine.

Tinitus continuă sa fie o parte din viaţa mea – este o afecţiune care nu va mai disparea, trebuie să înveţi să conlocuieşti cu ea.

Ştiu, de exemplu, că un ceas care ticăie îmi va distrage atenţia de la sunetele pe care doar eu le aud. Pe de altă parte, dacă trec printr-o perioadă stresantă sau dacă sunt îngrijorată, ştiu că mă va ajuta o baie relaxantă.

Am început să merg din nou la concerte, dar acum port dopuri de urechi.

CE ESTE TINITUS?

Verifică simptomele şi află unde poţi găsi ajutorul necesar.

Tinitus este perceperea anormală a unor sunete constante în urechi.

■ Există diverse tipuri de sunete: bâzâit, ţiuit, şuierături, foşnet.

■ Apare, de regulă, din cauza expunerii prelungite la surse de zgomot puternic, care deteriorează celulele senzoriale ale urechii interne.

■ Nu poţi scăpa complet de sunete, dar majoritatea persoanelor răspund la terapiile cognitive sau consilierea psihologică. Prevenţia este cea mai bună, aşa că poartă dopuri de urechi în spaţii zgomotoase.

Pe www.clinicaurechii.ro găseşti mai multe informaţii despre afecţiunile aparatului auditiv.

Vezi şi Durerea de urechi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate