Tinerii utilizatori de țigări electronice vor trece la țigări? Ce spun specialiștii?

Potrivit unui studiu, țigările electronice nu sunt o cale de acces la fumat, ci îl poate înlocui cu succes.

Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary au declarat că nu au găsit nicio dovadă că utilizatorii de țigări electronice trec la tutun din cauza acestui obicei.

Aceasta vine în contextul în care există îngrijorări legate de faptul că vaporii cu gust și culori strălucitoare îi fac pe adolescenți să devină dependenți de nicotină.

Oficialii din Marea Britanie plănuiesc să înăsprească restricțiile pentru a-i proteja pe tineri prin interzicerea dispozitivelor de unică folosință vândute în supermarketuri și în magazinele de cartier, scrie The Sun.

Aceștia susțin că țigările electronice de unică folosință sunt destinate adolescenților, în ciuda limitei de vârstă de 18 ani. Studiul Queen Mary a comparat ratele de fumat și de vaping între 2004 și 2019 în țări precum Marea Britanie, SUA și Australia.

S-a constatat că vânzările de țigări și ratele de fumat au scăzut mai repede în Marea Britanie și în SUA decât în Australia, unde țigările electronice sunt strict controlate.

„Rezultatele acestui studiu atenuează îngrijorarea că accesul la țigările electronice și la alte produse cu nicotină promovează fumatul. Nu există niciun semn în acest sens, iar unele semne arată că, de fapt, acestea concurează cu țigările. Sunt necesare mai multe date pe o perioadă mai lungă de timp pentru a determina acest efect', a declarat profesorul Peter Hajek, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Studiul, publicat în revista Public Health Research, a analizat, de asemenea, alternativele la nicotină din Japonia și Coreea de Sud. Lansarea dispozitivelor care încălzesc tutunul în loc să îl ardă a coincis cu o scădere mare a vânzărilor de țigări, se arată în studiu.

„Această analiză oferă asigurări că țările care au adoptat o poziție mai progresistă față de țigările electronice nu au înregistrat un impact negativ asupra ratelor de fumat”, a adăugat co-autorul, profesorul Lion Shahab, de asemenea, co-director al Grupului de cercetare în domeniul tutunului și alcoolului de la UCL, mai scrie sursa citată anterior.

Profesorul Brian Ferguson, director al Programului de cercetare în domeniul sănătății publice de la Institutul Național pentru Cercetare în domeniul Sănătății și al Asistenței Medicale, care a finanțat studiul, a declarat că rezultatele inițiale ale oamenilor de știință sunt „valoroase”, dar că „nu se pot trage încă concluzii ferme”.

El a solicitat continuarea cercetărilor privind impactul țigărilor electronice asupra ratei fumatului. S-a demonstrat că vapatul este semnificativ mai puțin periculos decât fumatul pe termen scurt, iar NHS recomandă utilizarea acestora pentru a renunța la tutun. Dar dispozitivele nu sunt în întregime lipsite de riscuri. Cercetările au arătat că vaporii ar putea afecta plămânii în același mod în care o fac și țigările.

Foto: 123RF

Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.

E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.

Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea

Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.

Interviu în exclusivitate:

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: „Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”

https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate