Testul mingii de baschet. Poți să numeri de câte ori e pasată?

test minge baschet

Acesta e cel mai cunoscut test de atenție selectivă, folosit adesea de specialiștii în psihologie. Jumătate din cei care l-au făcut au ratat un detaliu foarte important, ceea ce demonstrează că oamenii au tendința să ignore lucrurile evidente din jurul lor.

În clipul de mai jos, șase persoane – trei în tricouri albe și trei în tricouri negre – își pasează două mingi de baschet. Scopul testului este să numeri de câte ori pasează mingea jucătorii în alb.

Așadar urmărește clipul cu atenție și numără pasele persoanelor în alb:

Ai numărat 15 pase? Corect!

Aproape toți cei care fac testul reușesc să numere corect. Însă un alt detaliu le pune probleme…

Tu ai observat gorila care trece prin cadru?

Experimentul pe care tocmai l-ai făcut a avut loc pentru prima dată la universitatea Harvard, fiind gândit de psihologii Christopher Chabris și Daniel Simons. Jumătate din persoanele care au făcut testul NU au văzut gorila care trece prin cadru, chiar dacă aceasta se oprește în mijlocul jucătorilor timp de câteva secunde. Este ca și cum gorilla ar fi invizibilă!

Conform theinvisiblegorilla.com, experimentul demonstrează două lucruri:

1. Noi, oamenii, 'ratăm' multe din lucrurile care se întâmplă în jurul nostru.
2. Habar nu avem că sunt atâtea lucruri pe care le 'ratăm'.

Testul dezvoltat de Simons și Chabris a devenit unul din cele mai cunoscute experimente din psihologie, fiind descries în toate cărțile și manualele legate de atenție. Este folosit de trainer din toată lumea, de profesori și chir a fost menționat în filme și seriale pentru a demonstra că sunt lucruri pe care nu le vedem.

Foto: Pixabay, 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse