Test Papanicolau gratuit în București în perioada 14-19 iunie. Află dacă îndeplinești condițiile

În urma unei campanii realizate prin Programul Național de Screening al cancerului de col uterin, care se defășoară sub coordonarea UATM-R Bucureşti-Ilfov, femeile vor putea beneficia de analize medicale gratuite, informează Antena 3.

Astfel, în intervalul 14-19 iunie, toate femeile care au vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani vor putea face gratuit un test Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. De această facilitate vor beneficia și femeile care nu sunt asigurate medical.

De asemenea, o altă condiție este aceea ca acestea să nu fi făcut respectiva analiză în ultimii cinci ani şi nici să nu fi fost diagosticate cu cancer de col.

„Femeile interesate vor putea face gratuit testul Papanicolau la o unitate mobilă situată pe Șoseaua Pantelimon. „Aveţi între 25 şi 64 de ani? Vă încurajăm să efectuaţi testul Babeş Papanicolau gratuit, între 14 şi 19 iunie, în intervalul 11:00-16:00, în Bucureşti, Şoseaua Pantelimon nr. 301, în cadrul unei campanii realizate prin Programul Național de Screening al cancerului de col uterin', se arată într-un comunicat de presă, citat de Antena 3.

În continuarea acestui comunicat se arată că unitatea mobilă a Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu – București va fi prezentă în Capitală, Șos. Pantelimon, nr. 301, în incinta sediului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2.

Testul Babeș-Papanicolau (frotiul citovaginal) este unul dintre cele mai importante teste pe care trebuie să-l efectueze orice femeie
și face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul reprezintă cea mai bună metodă pentru a depista dintr-o fază incipentă cancerul de col uterin sau eventualele modificări ale colului ce pot fi asociate cu inflamațiile, infecțiile.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin se dezvoltă în acea parte de uter care se deschide in vagin și apare mai frecvent la femeile în vârstă de peste 30 de ani active sexual. Aproape toate tipurile de cancer de col uterin sunt cauzate de virusul Papilomma uman (HPV), care se transmite pe cale sexuală.

Virusul HPV este un virus comun, astfel că majoritatea oamenilor se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieţii. De obicei, infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine dar, în anumite cazuri, infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer.

Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin:

  • fumatul;
  • naşterile multiple – mai mult de trei copii;
  • anumite boli care scad imunitatea (virusul HIV, tratamentul cu chimioterapie, etc.).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu virusul HPV, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri