Teodor Ilincăi: ‘’Prestaţia mea artistică în cadrul Concertului Regal este modul în care am ales să sprijin cultura’’
Cunoscutul tenor Teodor Ilincăi încântă publicul celor mai importante scene ale lumii: Monte Carlo, Londra, Viena sau Paris. Va concerta pe 25 octombrie 2015 la Ateneul Român, în cadrul Concertului Regal caritabil organizat de Fundația Principesa Margareta a României.
Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai valoroși tenori români ai generației sale. Cu o experiență vastă pe scenele importante ale lumii, el este apreciat deopotrivă de critici şi public pentru culoarea specială, particulară a vocii sale, caldă şi puternică în același timp, ușurința și siguranța din registrul acut, dar şi pentru muzicalitatea și dăruirea cu care abordează repertoriul operistic.
1. Cum ai ajuns un tenor recunoscut pe plan internațional ?
Pe când eram solist al Operei Naționale din București și tânăr debutant în opera „MacBeth” de G. Verdi, am primit șansa de a salva un spectacol la Opera de Stat din Hamburg, în aceeași operă care a reprezentat primul meu rol important – MacDuff. Au fost puțin sceptici, dar au fost obligați să apeleze la un tenor român tânăr, care nu pășise niciodată pe o scenă din străinatate, pentru că toți tenorii care știau acest rol erau implicați în alte proiecte.
Am evoluat pe scena unei opere importante, nu fără emoții, dar cu convingerea că a venit momentul să trec la nivelul următor al carierei mele. Reușita mea a avut ecou și astfel mi-am început cariera peste hotare.
2. Ce experiențe ți-au marcat traseul profesional?
Fiecare spectacol, concert sau recital a fost esențial pentru dezvoltarea mea artistică, dar un pas important în cariera mea o reprezintă debutul la Opera Regală din Londra cu opera „La Boheme” de G. Puccini, în luna decembrie a anului 2009.
A trecut ceva timp de atunci, în care am avut parte în egală măsură de împliniri, bucurii, dar și de dezamăgiri, însă nimic nu te oprește să-ți realizezi visul atunci cand iubești ceea ce faci. Alte momente importante, care mi-au marcat traseul profesional, au fost colaborarea cu mari dirijori, precum Nello Santi, Marco Armiliato sau Antonio Pappano.
3. Ce te-a determinat să concertezi în cadrul Concertului Regal 2015 ?
În primul rând faptul că îi înțeleg pe acești copii talentați, pentru că și eu am avut dificultăți financiare în timpul formării mele ca om și ca artist.
Apoi este modul meu de a sprijini cultura, sper că toți acești tineri artiști vor ajunge să facă cunoscut numele României.
Nu în ultimul rând, din respect pentru ceea ce reprezintă și întreprinde Fundația Principesa Margareta a României. Sunt onorat că fac parte dintr-un proiect atat de frumos și necesar. Dedic actul meu artistic Majestății Sale Regelui Mihai I al României, la ceas aniversar, căruia îi port un profund respect pentru comportamentul, bunatatea și dragostea infinită față de români și România.
4. Ce sfat oferi unui tânăr care te are drept model ?
Să-și păstreze încrederea și echilibrul. Să nu muncească până la epuizare sau, dimpotrivă, să nu abandoneze munca pentru a se dedica lucrurilor nefolositoare. Munca este importantă în egală măsură ca și relaxarea. Să fie conștienți că, pe lângă muzică, mai există lectura, interesul pentru artă, aplecarea spre nevoile celorlalți, sportul. Toate aceste lucruri ne fac sa fim compleți ca artiști.
5. În ce proiecte eşti implicat în prezent ?
De curând am revenit din Tokyo, unde am fost în turneu cu Opera Regală din Londra, cu opera „MacBeth” de G. Verdi. Urmează în luna octombrie reîntoarcerea la Opera de Stat din Viena în opera „Madama Butterfly” de G. Puccini, apoi în noiembrie voi vizita prima oară orașul Cardiff, unde voi interpreta rolul lui Mario Cavaradossi din opera „Tosca” a aceluiasi G. Puccini.
Tot în noiembrie, mai precis pe 10 noiembrie, voi susține un concert la Ateneul Român, acompaniat de Camerata Regală, avându-l la pupitru pe Constantin Adrian Grigore. Apoi pe 16 noiembrie voi face parte din distribuția spectacolului „La Boheme” la Opera Națională din Cluj, unde mă voi reîntâlni cu prieteni dragi, în special Maestrul David Crescenzi, dirijorul cu care am debutat în această operă la Timișoara.
6. Cum crezi că și-ar putea susține România tinerii talentați ?
Printr-un sistem de învățământ îmbunătățit, prin respect pentru cadrele didactice, printr-un control mai strict al fondurilor alocate culturii, prin încredere, dragoste și sprijin necondiționat acordat tuturor copiilor talentați, prin aplecarea cu mai multă atenție spre nevoile lor, dar și prin mai multe proiecte de genul Tinere Talente întreprins de Fundația Principesa Margareta a României.
Rezervări bilete la Concertul Regal pe www.myticket.ro