Ştii să strănuţi corect? Plus alte reguli elementare de igienă

cum stranuti corect

În perioadele marcate de gripă, evită spaţiile aglomerate, spun medicii. Când acest lucru nu este posibil, vrei să iei măsurile corecte pentru a te proteja de (şi a-i proteja pe) cei din jur. Cele mai importante: să strănuţi corect şi să te speli cum trebuie pe mâini.

Te speli corect pe mâini?

Apa şi săpunul sunt de bază. Este cel mai important lucru pe care trebuie să îl ţii minte şi să te foloseşti de acestea ori de câte ori ai posibilitatea. Dă drumul la apă, pune săpunul în palme şi spală-te viguros timp de 20-30 de secunde. Acoperă cu spuma formată întreaga suprafaţă a palmelor , a degetelor, a unghiilor, ajungând şi la încheieturile mâinilor. Insistă asupra unghiilor şi a spaţiilor dintre degetele. La final, şterge-te cu prosoape de hârtie, chiar şi acasă.

Nu pune mâna direct pe robinet, când vrei să-l închizi. Foloseşte fie un şerveţel de hârtie, fie cotul. Procedează la fel şi în cazul clanţelor, când ieşi de la baie. Nu mâna direct pe acestea!

Gelul dezinfectant

Este o variantă de a te igieniza pe mâini atunci când cobori din mijloacele de transport în comun sau ieşi dintr-un spaţiu aglomerat unde nu există toalete, însă dacă ajungi într-o zonă prevăzută cu toalete, spală-te cu apă şi săpun.

Strănută şi protejează-i pe cei din jur

Cei mai mulţi dintre noi s-au obişnuit să strănute punând palmele la gură, ceea ce complet greşit. Există două variante corecte:

  1. Pune-ţi gura la încheietura braţului – “poziţia Dracula”.
  2. Acoperă gura cu un şerveţel de hârtie pe care apoi îl strângi şi îl arunci cu prima ocazie.
  3. Şerveţelele de hârtie sunt de unică folosinţă!

Altfel de metode nu te protejează şi nu îi protejează nici pe cei din jur de picăturile de salivă care, în timpul strănutului, pot ajunge până la 7 metri (da, ai citit bine!).

Masca de protecţie

Dacă observi în jurul tău persoane răcite, acoperă-ţi gura şi nasul cu un fular, îndepărtează-te sau întoarce-te cu spatele. Dacă vrei să foloseşti mască de protecţie, aceasta trebuie să acopere nasul, gura şi bărbia.

  • Nu trebuie folosită de mai multe ori.
  • Dacă se umezeşte, înlocuieşte-o.
  • Când vrei să o dai jos, desprinde-o de la o ureche, prinde de mijloc, apoi îndepărtează şi celălalt elastic, fără a atinge interiorul măştii.

 

Vezi şi:
Cum ameliorezi simptomele de gripă?

Iată cum poţi scăpa de tuse!

Cum faci diferenţa dintre gripă şi răceală?

Cătălina Chiricheş
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sanatate