Tara Hategului

Tara Hategului

Undeva in inima Transilvaniei, inconjurata de munti inalti, se afla o "tara" strabatuta de rauri navalnice pornite din lacurile Retezatului.

E o depresiune relativ mica, dar incarcata de vestigii istorice si religioase, cu o identitate distincta in spatiul romanesc: Tara Hategului.

Toate drumurile duc spre Retezat
Inima regiunii e oraselul Hateg, care si-a pastrat in buna masura aerul patriarhal. De aici pornesc cele mai multe trasee spre obiectivele turistice importante din zona.

Muntii Retezat, care domina prin maretia lor intreaga depresiune, sunt principala tinta a celor care isi doresc excursii montane sau doar odihna in aerul tare si racoros al vailor.

Exista doua axe principale care duc spre masiv. Una trece prin comunele Ohaba de sub Piatra, Salas si Nucsoara si se opreste in locul numit Carnic.

De aici, iubitorii de drumetii pot ajunge in circa doua ore la Cabana Pietrele. Acesta e punctul de plecare in traseele care urca pe vaile glaciare dinspre nord (Pietrele, Stanisoara, Valea Rea, Galesul) si toate converg in zona centrala inalta a masivului, dominata de Varfurile Papusa, Peleaga si Retezat.

Intre ele, isi lafaie apele Lacul Bucura, unul dintre cele 100 din masiv si cel mai mare lac glaciar din tara, cu o suprafata de 9 ha.

Cealalta axa e mai mult una rutiera, care porneste din Hateg si urca pe valea Raului Mare, trecand prin comuna Rau de Mori. In apropierea comunei, putem vizita ruinele Cetatii Colt.

Cetatea – construita la 1280 pe un picior stancos, la poalele muntelui – se pare ca nu a fost niciodata scena vreunei batalii. In schimb, e aproape sigur ca i-a servit drept sursa de inspiratie lui Jules Verne pentru celebrul sau roman Castelul din Carpati.

La poalele cetatii se afla Biserica Colt, construita in stil romanic transilvanean pe la 1310. Ca si majoritatea lacaselor de cult ortodoxe din Transilvania, biserica a avut o soarta vitrega – asta, pana acum un deceniu, cand a fost renovata si a devenit manastire.

Din Rau de Mori, putem continua pe drumul carosabil si, depasind o zona de pensiuni si case de vacanta, ajungem dupa 35 km la Cabana Gura Zlata, loc de pornire a catorva trasee in Retezat si Tarcu. Dupa alti 9 km, ajungem la barajul lacului de acumulare de la Gura Apei, loc cu o panorama splendida asupra Muntilor Godeanu si Tarcu.

Dupa ce traversam barajul, continuam drumul forestier pe Valea Lapusnicului, trecem pe langa fosta cabana de vanatoare din Lunca Berhina si ne oprim la capatul drumului aflat la cateva sute de metri de Poiana Pelegii, unul dintre principalele locuri de campare din Retezat. De aici puteti ajunge in circa doua ore la Lacul Bucura sau in circa patru ore pana la Piatra Iorgovanului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta