Superstiții în Noaptea de Sânziene

Ziua de 24 iunie are o importanță aparte pentru credincioși, aceștia sărbătorind Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene. Dacă ziua este încărcată de însemnătate, noaptea de dinainte de Sânziene este una foarte importantă și de ea se leagă o serie de superstiții. 

Sărbătoarea Sânzienelor este celebrată în fiecare an, la trei zile după Solstițiul de Vară. În credința populară, Sânzienele sunt creaturi binevoitoare, ele fiind recunoscute pentru puterile magice și pentru faptul că reușesc să aducă fertilitate femeilor, culturilor agricole și pentru că dau un parfum aparte florilor. Această sărbătoare mai poartă numele și de Drăgaica, iar legendele spun că cerurile se deschid în noaptea de Sânziene.

Superstiții în Noaptea de Sânziene

Noaptea de Sânziene este un moment de care se leagă o serie de superstiții. Cea mai importată superstiție spune că oamenii nu au voie să facă baie în această zi și asta pentru că vor alunga puterile magice ale Sânzienelor.

Legendele spun că dacă plouă în noaptea de Sânziene sau imediat după, acesta este un semn rău care prevestește o perioadă bogată în precipitații, mai exact 40 de zile de ploi.  Tot în noaptea de Sânziene este bine să fie culese plantele folosite pentru tratarea diverselor afecțiuni, crezându-se că acum ele au un efect terapeutic și mai mare. Cea mai cunoscută plantă care se culege în această noapte este verbina.

Noapte de Sânziene este cel mai bun moment pentru ca fetele să își viseze ursitul. Tot ce trebuie să facă pentru ca acest lucru să se întâmple este să își pună sub pernă flori de sânziene. Mai mult, dacă vor să scape de forțele răului trebuie să împletească coronințe din flori de sânziene și să le arunce peste acoperișul casei.

O altă superstiție spune că hainele și lucrurile care văd lumina soarelui în ziua de Sânziene vor fi ferite de molii tot anul.

Obiceiuri de Sânziene

De Sânziene există foarte multe obiceiuri, acestea fiind diferite în funcție de fiecare zonă a țării. Un obicei foarte răspândit este cel al focurilor uriașe. Mai exact, oamenii fac câte un foc uriaș, pe culmile dealurilor și se rotesc în jurul acestuia, pentru a alunga spiritele rele. În anumite zone se practică și săritura peste foc, crezând că aceasta are un rol foarte important în purificarea sufletului.

Nici cei trecuți la cele sfinte nu sunt uitați. De Sânziene se face pomenirea morților, obicei cunoscut și sub denumirea de Moșii de Sânziene.

Florile de sânziene trebuie atârnate la fereastra casei, legendele spunând că acestea au puterea de a apăra locuința de spiritele rele.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Rugaciunea care face minune pentru copii atunci când o rostesc mamele

Cum recunoști o persoană care face farmece

Semn divin lângă Icoana Maicii Domnului. Este incredibil ce au putut observa credincioșii în ziua de Rusalii

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate