Suntem campioni în Europa la numărul proprietarilor de locuinţe: Peste 96% dintre români deţin imobilele în care locuiesc. Cât mai e chiria în Timișoara

România este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe. Peste 96% dintre români deţîn imobilele în care locuiesc potrivit unei statistici recente a Eurostat.

Într-o țară cu venituri mici, nu e deloc simplu. E drept, însă, nici chiriile nu sunt mici, raportate la venituri. Nici chiriile din Timișoara, nici cele din București și lista poate continua.

Românii preferă să fie proprietari, doar 4% din populaţie (faţă de 30% media UE) stă cu chirie. În fiecare stat membru UE sunt mai mulţi proprietari de locuinţe decât chiriaşi, pe ultimul loc clasându-se Suedia, cu 65% proprietari.

Astăzi, peste 30% dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 ani, iau în calcul un credit pentru achiziţia unei locuinţe, iar această în timp ce 13% dintre ei au contractat deja un astfel de credit pe termene de până la 30 ani. Sunt încrezători în forţele proprii şi 7 din 10 consideră că au o situaţie financiară mai bună decât părinţii lor.

Avansul necesar este între 5 şi 25%, în funcţie de produsul ales şi de profilul de risc. Astfel avansul este propria investiţie în casă şi nu o cheltuială. De exemplu, pentru aceeaşi valoare a casei, un avans mai mic duce la rate mai mari şi invers.

De la 1 ianuarie 2019, prin regulamentul BNR se limitează gradul de îndatorare la 40% sau 45%, dacă se achiziţionează primul imobil, însă nu se mai consideră cheltuieli de subzistenţă pentru calculul eligibilităţii şi implicit sumei maxime pe care o poate obţine o familie de la bancă pentru achiziţionarea unui imobil sau contractarea unui credit de nevoi personale.

Piaţa imobiliară românească a înregistrat în primele 6 luni o activitate mai dinamică decât media ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Sunt numeroase tranzacţii în diverse stadii de negociere pe piaţa de investiţii, ceea ce e posibil să ducă la cel mai mare volum de după 2014, depăşind 1.2 miliarde euro.

Polul de sus, în ceea ce privește valoarea chiriilor

Mulți tineri se orientează către cumpărarea unui apartament și în contextul în care chiriile au început să crească semnificativ în majoritatea orașelor din România, după cum arată un studiu recent. Cercetarea remarcă și o schimbare semnificativă în cazul chiriilor din orașele de provincie.

Cele mai mari chirii sunt în București și Cluj, arată studiul. Chiriile au crescut mai ales în Cluj, dar Bucureștiul a venit din urmă, egalandu-l.

Spre exemplu, chiria într-un apartament confort 1, construit înainte de 2000, cu cel mult 60 de metri pătrați costă, în ambele orașe, în jur de 400 de euro pe lună.

Cât costă chiriile în orașele de provincie

Potrivit studiului, și chiriile în Timișoara au crescut puternic.  Preţul mediu solicitat pentru un apartament cu două camere a crescut de la 300 la 340 de euro pe lună.  Astfel, orașul din vestul țării se află în topul celor mai scumpe chirii, imediat după Cluj și București.

Următorul oraș este Braşov (unde proprietarii cer un preț mediu de 325 de euro pe lună) şi Iaşi (cu 300 de euro pe lună).

În Constanţa, chiriile sunt mai mici. O locuință cu două camere se închiriază în orașul de la malul mării cu 280 de euro pe lună.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse