Sunt propriul meu angajat!

Te-ai saturat de programul fix de la birou, de sefii artagosi si de lipsa timpului liber? Nu esti singura! In loc sa te plangi, urmeaza exemplul celor patru femei care iti demonstreaza ca poti sa lucrezi acasa si sa castigi suficient.

Nu e usor sa ai propria ta afacere pe care sa o administrezi de acasa, dar merita sa incerci – evalueaza-ti potentialul, increde-te in fortele tale si asuma-ti riscurile. E o schimbare majora in viata ta, asa ca fii pregatita!

Un hobby devenit o sursa de venit
Timea Homei (29 ani) este profesoara de engleza in Sighetu Marmatiei si lucreaza ca voluntar la Centrul de Informare Europa, in cadrul Asociatiei pentru Dezvoltarea Maramuresului. Are un baietel de opt ani, Maximilian, iar in septembrie 2003 a avut o expozitie de lumanari ornamentale facute in casa, de ea.
"M-am apucat de confectionat lumanari dintr-o intamplare. Am primit de la o prietena doua carti despre bricolaj, am topit lumanarile mamei intr-o noapte, in bucatarie, si rezultatul a fost uimitor. Tata mi-a facut rost de mai multa parafina si n-am mai iesit de acolo pana nu am avut material de o expozitie. Asociatia la care colaborez a suportat costul organizarii expozitiei." Dupa ce toate lumanarile s-au vandut, Timea a inteles ca acestea puteau deveni o sursa de venit. Lumanarile costa intre 50 si 200.000 lei si comenzile vin nu numai din Romania, ci si din strainatate: "Creatiile mele au ajuns in Statele Unite, la Bruxelles si Paris, chiar ambasadorul Olandei are o lumanare de la mine. Onorez comenzi speciale pentru nunti si botezuri, cu lumanari personalizate, cele mai cautate fiind acelea pe care eu le numesc «lumanari agricole», in care incastrez tot felul de boabe, si acelea cu fluturi".

Experienta ei are si o continuare Impreuna cu o prietena, designer vestimentar, vor deschide un magazin-atelier de artizanat, pe care l-au renovat singure. "Acolo, oamenii (in special copiii) vor putea veni sa-si toarne singuri lumanarea sau sa-si picteze o cana sau o farfurie de lut."
Greutati? "Am avut probleme cu obtinerea parafinei, a aditivilor si colorantilor. Insa prietenii m-au aprovizionat cu coloranti de prin alte tari, parafina se gaseste destul de usor, ajutoare – de asemenea, familia si prietenii imi sunt alaturi."
Ca sa incepi o asemenea afacere ai nevoie doar de curaj, entuziasm, talent, ceva carti despre bricolaj, materii prime (nu foarte scumpe) si un exemplu precum cel al Timeei Homei.

In contabilitate este foc continuu!
Marioara Valceanu (Bucuresti) este contabil de peste 35 de ani, iar dupa Revolutie a inceput sa lucreze contabilitate acasa. Mama a doi copii mari (Dragos – 26 de ani si Ana Maria, 22), ea a hotarat ca, pe langa slujba de opt ore de la firma, sa faca si contabilitate acasa.
Absolventa a unui liceu economic, membra a CECCA (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) si contabila cu norma intreaga pentru o firma, Marioara are in lucru acasa doua, uneori si patru societati comerciale. "Lucrul acasa are avantaje si dezavantaje. E grozav ca imi pot imparti timpul cum vreau, ca sunt propriul meu sef, dar in acelasi timp nu am siguranta unui salariu fix, la o data fixa." Pe langa cunostintele teoretice si o continua adaptare la cerintele pietei, experienta iti e de ajutor, fiindca prin numele pe care ti l-ai facut, prin reteaua de cunostinte contabili iti procuri viitorii clienti (pentru un contabil tanar e destul de dificil sa se intretina numai lucrand acasa).

In cazul celor care activeaza pe cont propriu, e importanta relatia pe care o au cu clientii. "Nu exista patron care sa nu poata fi modelat, care sa nu inteleaga implicatiile legale ale muncii unui contabil si cu care nu se poata face o echipa buna.
De asta e bine ca tinerii care vor sa isi faca o cariera din contabilitate sa aiba o viziune cat mai clara asupra meseriei si sa inteleaga faptul ca, mereu, se ivesc noutati.
Nu ai timp sa te plictisesti, insa iti trebuie o rabdare infinita si un simt major al detaliilor. In fiecare saptamana se schimba ceva, asa ca iti este indispensabil un calculator conectat la Internet."
Cei care lucreaza acasa trebuie sa apeleze la un consultant in probleme de drept si legislatie, care sa le ofere o alta perspectiva, sa aiba un calculator si programe de contabilitate, sa-si procure carti de specialitate si sa viziteze periodic site-urile cu tematica contabila.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Cariera