Subvarianta BA.5 Omicron, „cea mai gravă de până acum”

Răspândirea subvariantei Omicron ar putea fi „cea mai gravă variantă de până acum', a avertizat un expert.

BA.5 conduce valul de vară de Covid-19, cazurile crescând de la zi la zi peste tot în lume. Potrivit The Sun, medicul american Dr. Eric Topol și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „ rezistența extremă a variantei și gradul de transmitere a virusului” în urma cercetărilor.

„BA.5 are o capacitate mult mai bună de a intra în celule, ceea ce poate ajuta la explicarea motivului pentru care această versiune a virusului a provocat multe probleme”, a declarat specialistul potrivit sursei de mai sus.

Nu numai că face parte din familia Omicron, dar are asemănări cu tulpina infecțioasă Delta, care a produs simptome mai severe și rate mai mari de spitalizare, deși în acea perioadă puține persoane erau vaccinate. Cu toate acestea, studiile au arătat că Omicron provoacă o boală mai ușoară.

Prin urmare, este prea devreme pentru a spune dacă varianta BA.5 produce o boală mai severă, a declarat Dr. Topol, dar „este posibil, având în vedere caracteristica sa de infectivitate celulară de tip Delta”.

Acesta a mai sugerat că este dificil de descifrat cât de periculos este BA.5 în comparație cu tulpinile anterioare atunci când există un „zid de imunitate”.

Dar el a spus că spitalizările și decesele par să fie încă neasociate cu infecțiile, ceea ce sugerează că vaccinurile protejează încă împotriva celor mai grave cazuri de Covid.

„Capacitatea de a infecta celulele pentru BA.5 este mai apropiată de Delta decât de familia anterioară de variante Omicron. Cea mai bună protecție a noastră împotriva infecțiilor și reinfecțiilor BA.5 constă acum în măști de înaltă calitate, bine adaptate, distanțare fizică, filtrarea aerului, ventilație și vaccinare + rapeluri', a scris el în buletinul său informativ Ground Truths.

Cazurile au crescut brusc de la sfârșitul lunii mai în cea mai mare parte a Europei, Asiei și SUA. Numărul de cazuri de Covid a crescut cu 30% în ultimele două săptămâni, a anunțat marți, 12 iulie, Organizația Mondială a Sănătății, determinată de subvariantele tulpinii Omicron.

„Subvariantele Omicron, precum BA.4 și BA.5, continuă să determine valuri de cazuri, spitalizări și decese în întreaga lume. Monitorizarea s-a redus semnificativ, inclusiv testarea și secvențierea, ceea ce face din ce în ce mai dificilă evaluarea impactului variantelor…”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Între timp, există preocupări pentru o nouă variantă din India, BA.2.75, care „ar putea fi importantă, dar este prea devreme pentru a ști”, a declarat Dr. Topol. Denumită „Centaurus”, aceasta a fost observată, de asemenea, într-o mică măsură și în SUA.

La 13 iulie 2022, în România, au fost depistate 3777 de cazuri noi. La Terapie Intensivă sunt internate 87 de persoane și patru decese au fost confirmate din cauza virusului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri