Studiu: pastilele de slăbit pot cauza leziuni hepatice

Un studiu realizat de oamenii de știință din Australia a scos la iveală faptul că pastilele de slăbit dar și unele suplimente care inhibă pofta de mâncare pot cauza leziuni hepatice, ajungându-se până la transplant.

Oamenii de știință au facut o cercetare asupra stării de sănătate a celor internați în spital cu leziuni severe ale ficatului. Se pare că majoritatea dintre ei luau sau au luat suplimente pentru slăbit sau din cele care promit că dezvoltă masa musculară.

Acest studiu coordonat de dr. Emily Nash de la Spitalul Regal Prințul Alfred din Sydney, Australia, a verificat istoricul medical de la 184 de adulți internați cu leziuni hepatice, în perioada 2009 și 2020.

Medicii au descoperit că problemele hepatice apar după consumul suplimentelor de slăbit la pacienți care nu au un istoric medical cu boli de ficat și nici moștenire genetică cu astfel de probleme de sănătate.

SPECIALIȘTII SPUN CĂ NUMĂRUL PERSOANELOR CU FICATUL AFECTAT ESTE MULT MAI MARE

Cercetătorii spun că este nevoie de o reglementare la nivel mondial pentru ingerarea acestor suplimente de slăbit sau pentru recomandarea medicală.

“Studiul a analizat doar cele mai severe cazuri de pacienți care au ajuns să fie internați în secția specializată. În realitate numărul persoanelor afectate s-ar putea să fie mult mai mare. Există oameni care au ficatul afectat din cauza acestor suplimente de slăbit și nu știu…' a precizat Dr. Ken Harvey, președinte al asociației australiene Friends of Science in Medicine.

Terapiile alternative au nevoie de studii amănunțite și de studii speciale, pentru a se vedea efectele lor pe termen lung. Încă nu știm cu adevărat cum afectează aceste suplimente alimentare întreg organismul. Ficatul a fost în atenția oamenilor de știință, dar pot exista și alte efecte secundare care distrug organele sănătoase.

Foto: 123rf

Citeste și:

Cancerul pancreatic nu poate fi omorât' cu chimioterapie: este rezistent la tratament

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate