Studiu colosal: Extractul din semințe de struguri a oprit îmbătrânirea la șoareci

Îmbătrânirea este un factor de risc cheie pentru o serie de probleme de sănătate. Acest lucru se datorează, în parte, acumulării de celule senescente (care îmbătrânesc și mor) în corpul unei persoane.


În ultimii ani, oamenii de știință au identificat o clasă de medicamente care pot distruge celulele senescente în experimente de laborator și pe animale.
Într-un studiul recent, cercetătorii au identificat o componentă a extractului de semințe de struguri și au folosit-o pentru a prelungi durata de viață și a menține sănătatea șoarecilor.

Aceștia au creat un nou medicament bazat pe o componentă a extractului de semințe de struguri care a prelungit cu succes durata de viață și a menținut sănătatea șoarecilor. Cercetarea, care apare în revista Nature Metabolism, pune bazele unor studii clinice suplimentare pentru a determina dacă efectele pot fi sau nu reproductibile la om.

Îmbătrânirea este un factor de risc cheie pentru apariția multor afecțiuni cronice. Oamenii de știință cred că acest lucru se datorează, în parte, îmbătrânirii celulare. Acest lucru se întâmplă atunci când o celulă încetează să-și mai îndeplinească funcția biologică în corpul unei persoane.

În ultimii ani, cercetătorii au identificat o clasă de medicamente numite senolitice. Aceste medicamente pot distruge celulele senescente (cele care îmbătrânesc) conform unor experimente în laborator făcute pe animale, reducând numărul de afecțiuni cronice care apar odată cu înaintarea în vârstă și cu creșterea duratei de viață. În cadrul studiului, oamenii de știință au identificat un senolitic derivat dintr-o componentă a extractului de semințe de struguri, cunoscut sub numele de procianidin C1 (PCC1).

Pe baza datelor disponibile anterior, PCC1 s-a arătat promițător în inhibarea efectelor celulelor senescente atunci când este administrat în concentrații scăzute și distrugerea selectivă a celulelor senescente la concentrații mai mari.

Experimente pe șoareci

Pentru a testa efectele acestei substanțe asupra îmbătrânirii, cercetătorii au realizat trei experimente pe șoareci.

În primul experiment, au expus șoarecii la o doză subletală de radiații pentru a induce îmbătrânirea celulară. Un grup de șoareci a primit apoi PCC1 (extractul din semințe de struguri), în timp ce celălalt grup a primit o moleculă ARN care transporta PCC1.

Cercetătorii au descoperit că, după ce șoarecii au fost supuși iradierii, aceștia au dezvoltat trăsături specifice îmbătrânirii celulare, inclusiv cantități semnificative de păr gri.

Tratarea șoarecilor cu PCC1 a inversat semnificativ aceste caracteristici. Soarecii care au primit PCC1 au avut, de asemenea, mai putine celule senescente și mai puțini biomarkeri asociați cu celule care provoacă îmbătrânirea.

În cele din urmă, șoarecii iradiați au avut o capacitate de exercițiu și o forță musculară mai slabă. Cu toate acestea, la șoarecii care au primit PCC1 procesul de îmbătrânire s-a inversat și s-au înregistrat rate de supraviețuire mai bune.

În al doilea experiment, cercetătorii au tratat șoareci mai în vârstă fie cu PCC1, fie cu o moleculă ARN care transporta substanța la fiecare 2 săptămâni timp de 4 luni.

Echipa de medici a descoperit un număr semnificativ de celule senescente în rinichi, ficat, plămâni și prostată la șoarecii în vârstă. Cu toate acestea, tratamentul cu PCC1 a inversat acest lucru.

De asemenea, șoarecii tratați cu PCC1 au avut o rezistență îmbunătățită la efort, viteza maximă de mers, rezistență la agățat, rezistență la banda de alergare, niveluri ridicate de activitate și echilibru.

În al treilea experiment, cercetătorii au folosit șoareci foarte bătrâni pentru a vedea ce efect poate avea PCC1 asupra longevității șoarecilor.

Ei au descoperit că șoarecii tratați cu PCC1 au trăit, în medie, cu 9,4% mai mult decât șoarecii care au fost injectați cu celule senescente.

Aceasta a echivalat cu o durată de viață extinsă cu 64,2% după tratament.

Rezumând concluziile, autorul corespondent al studiului Prof. Yu Sun – de la Institutul de Nutriție și Sănătate din Shanghai – și colegii săi spun: „Prezentăm prin aceasta, dovezi care certificăc principiile care, chiar și atunci când sunt administrate la sfârșitul vieții, [PCC1] deține un potențial proeminent de a întârzia remarcabil disfuncțiile legate de vârstă, de a reduce bolile legate de vârstă și de a îmbunătăți condițiile de sănătate, oferind astfel o nouă cale de îmbunătățire a duratei de sănătate și a duratei de viață în viitoarea medicină geriatrică.'

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/grape-seed-extract-reverses-aging-in-mice

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului