Studenti la varsta a doua

"Impulsul care m-a determinat sa fac acest studiu a fost declansat de munca pe care o prestam cu mult drag: ingrijiri paliative acordate la domiciliu pacientilor adulti, aflati in stadii terminale ale unor boli precum cancer, leucemii etc. La un moment dat, munca mea cerea sa fie completata cu ceva, dar nu cu orice pregatire, pentru ca m-am trezit ca, nu de putine ori, cel care trebuia urgent pansat era sufletul, nicidecum trupul.

Astfel trebuia refacuta cat mai rapid legatura cu acel ceva care ne-a daruit sufletul, viata, cu ‘acumulatorul’ central al vietii. Si iata-ma inscrisa la aceasta facultate!", povesteste Ana, vizibil multumita de alegerea facuta.

A simtit nevoia unui studiu care sa o ajute atat in profesie, cat si in viata de zi cu zi. A motivat-o si deschiderea pe care ti-o da orice studiu, cu atat mai mult la maturitate, si mai ales un studiu in teologie sociala. Chiar daca este cea mai in varsta din grupa, pe Ana nu o deranjeaza acest lucru si nu se simte deloc stinghera. Ea ne-a marturisit ca are o relatie foarte frumoasa cu colegii de facultate si ca se simte ca o mamica pentru ei.

"Nu m-am simtit marginalizata, ci un pic ciudat… Stiti acel sentiment pe care il poate avea o mama care studiaza in acelasi timp si spatiu cu copiii ei? Cred ca este ceea ce caracterizeaza societatea contemporana, cand barierele din calea studiului cad si astfel totul devine posibil, indiferent de varsta. Ma inteleg bine cu colegii, as putea zice ca am realizat acele nevazute legaturi care determina coeziunea minunata a grupului, care te face sa ai sentimentul de apartenenta. As putea spune ca ne simtim asa, ca intr-o familie…", marturiseste studenta.

Cu timpul, Ana a descoperit cum poate invata mai usor, asa ca si-a dorit sa ne impartaseasca secretele ei: "Cititul cu atentie si scrisul intr-o forma schematizata reprezinta cheia succesului in invatatura. La fel de mult te poate ajuta si sublinierea cu markere a celor mai importante pasaje din curs. De fapt, metoda s-ar putea numi: ‘Cititi si colorati, astfel mai usor invatati!’ ". Evident, si repetitia este mama invataturii, cum bine spune un proverb romanesc, si mai ales repetitia activa, impreuna cu colegele. Uneori, in perioadele de maxima solicitare, poti incerca un tratament cu ginkgo biloba, recunoscut pentru cresterea performantelor mentale.

OPINIA SPECIALISTULUI: Oricand putem invata
Diana Lucia Vasile, psihoterapeut, doctor, lector universitar la Universitatea ‘Spiru Haret’:
"Din punctul meu de vedere, nu exista nici o diferenta intre generatii in ceea ce priveste modul de invatare. Totul depinde de stilul fiecaruia de gandire, de disponibilitatea si dorinta de a invata. Eu am o parere foarte buna despre cei care s-au apucat de studiu la o varsta inaintata, pentru ca la orice varsta putem invata.

Creierul este extrem de adaptabil si disponibil sa primeasca informatii. In felul acesta chiar il mentinem sanatos si intarziem imbatranirea. Eu nu am observat dificultati majore intre generatiile dintr-un an de studiu, dar consider ca e foarte importanta si atitudinea cadrului didactic, care poate stimula cooperarea sau, dimpotriva, incuraja discrepantele dintre studenti.

Cu aceasta ocazie, o sa le dau cateva sfaturi referitoare la invatat tuturor studentilor, indiferent de varsta pe care o au:

  • folositi legile memoriei, verbalizati materialul de memorat de cateva ori;
  • structurati materialul de invatat, folositi diverse tehnici de repetare/invatare;
  • faceti materialul cat se poate de placut;
  • construiti un spatiu de invatare cat mai benefic si stimulativ pentru acest proces (unul proactiv-competitiv, si nu unul care sa te adoarma sau sa te distreze)".

Laura Purcarea; foto: Shutterstock
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Cariera