Strange un ban de la noul an

Strange un ban de la noul an
Uncategorized

2008 aduce nu doar taxe si impozite noi, ci si ajutor material oferit la evenimente importante: prima casatorie, nasterea primului copil sau achizitionarea unui calculator (pentru familiile cu scolari si venituri mici).

Ca in fiecare an, luna decembrie este momentul cand punem in balanta tot ce am realizat in anul care aproape a trecut si tot ce ne dorim sa realizam in anul care va veni. Din punct de vedere fiscal lucrurile nu depind insa de noi, ci de cei aflati la putere. Ei sunt cei care decid "ce ne iau si ce ne dau" sub forma de taxe, impozite si alte contributii materiale.

Dar de nunta
Daca nu esti casatorita, dar ai de gand sa faci acest pas, avem o veste buna pentru tine: incepand cu anul 2007, conform legii 396/2006, toti cei care se casatoresc primesc de la stat ca "dar de nunta" un sprijin financiar in valoare de 200 de euro.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a putea primi acesti bani sunt:
– tu si partenerul tau sa aveti domiciliul/resedinta in Romania;
– amandoi sa fiti la prima casatorie, iar aceasta sa se faca la o autoritate locala competenta de pe teritoriul Romaniei sau a altor tari, la autoritatile diplomatice si consulatele Romaniei;
– sa depui la Primaria unde se incheie casatoria, in termen de 30 de zile de la incheierea acesteia, urmatoarele documente: cererea tip completata; declaratiile pe propria raspundere; certificatul de casatorie (original si copie); actele de identitate al tau si al sotului (original si copie).
Aceasta suma nu se impoziteaza si nici nu se ia in calcul la stabilirea altor drepturi sau obligatii. Se acorda in lei si se calculeaza la cursul de schimb al Bancii Nationale Romane (BNR) din ziua precedenta dispozitiei.

Trusoul bebelusului
Daca intentionezi sa devii mamica, Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie iti va acorda din 2007 o suma de bani sau hainute pentru trusoul micutului tau, in valoare de 150 de lei. Acest trusou se acorda pentru fiecare nou-nascut o singura data.
Desi la inceput s-a stipulat ca trusoul se va acorda sub forma de bani doar pana in luna iunie 2007, acest termen s-a prelungit pana la sfarsitul anului. Deci, din 2008 vei primi trusoul sub forma de hainute si obiecte necesare ingrijirii unui nou-nascut.
Din 2008 modalitatea de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului ar putea fi schimbata. Exista o propunere conform careia viitoarele mamici sa poata opta fie pentru cei 800 lei acordati in prezent (600 lei indemnizatie plus 200 lei alocatie), fie pentru 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii. Prima varianta este mai avantajoasa in cazul in care faci parte din categoria celor cu venituri mici, iar a doua, daca salariul tau lunar este ceva mai mare.

Incepand cu anul 2008, viitoarele mame pot opta fie pentru indemnizatia de 800 de lei, fie pentru 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii.

Ajutoare pentru incalzire
Daca pana la 31 decembrie 2007 vor putea beneficia de ajutoarele pentru incalzire oferite de stat doar cei cu un venit de 500 lei, din 2008 venitul necesar pentru obtinerea acestor ajutoare va fi de 615 lei.

O schimbare importanta prevazuta de codul fiscal in 2008 se refera la salariul minim pe economie; acesta va ajunge la 540 de lei, iar cel mediu la 1500 lei.

200 euro pentru calculator
Faci parte din categoria tinerilor care nu au inca un calculator personal din cauza veniturilor mici? Atunci programul Euro 200 iti vine in ajutor. Este un program care se adreseaza elevilor si studentilor cu venituri mici, care nu au posibilitatea sa-si achizitioneze un calculator.
Daca ai pana in 26 de ani, provii dintr-o familie in care venitul pe fiecare membru nu depaseste 150 lei si, cel mai important lucru, esti eleva sau studenta la invatamantul de stat sau particular acreditat, atunci ai toate sansele sa intri in programul Euro 200. Prin acest program vei obtine de la stat suma de 200 euro, bani pe care ii poti folosi ca avans la cumpararea unui calculator; restul banilor pana la completarea sumei necesare vor fi suportati de tine.
Tot ce ai de facut este sa depui in perioada 1 ianuarie 2008 – 31 Martie 2008 o cerere tip la unitatea de invatamant unde iti desfasori cursurile si sa astepti aprobarea cererii.

Atentie!
– Daca mai ai frati sau surori, trebuie sa stii ca doar un membru al familiei va putea primi acest avans.
– Cei 200 euro nu ti se vor da sub forma de numerar, ci ca bon valoric.
– In 30 de zile de la acordarea bonului va trebui sa faci dovada achizitionarii calculatorului.

Exista o propunere din partea comisiei pentru analiza si politica in domeniul educatiei, privind deschiderea unui cont personal pentru fiecare nou-nascut. Acest cont va avea ca punct de plecare suma de 500 euro si va putea fi majorat prin depunerile parintilor sau altor persoane, in limita a 500 euro/an. Aceasta suma se va putea deduce din impozitul pe venit si va putea fi folosita doar in momentul in care titularul va implini 16 ani si doar in scopuri educationale.

Noutati fiscale 2008
La sfarsitul fiecarui an calendaristic, in codul fiscal se introduc noi prevederi fiscale, iar altele se modifica ori sunt eliminate.
Iata ce iti aduce codul fiscal in 2008:
– Daca vei castiga la cazinou sau la jocurile electronice, trebuie sa stii ca suma de bani castigata va fi supusa impozitarii de 20%, daca este vorba de o suma cuprinsa intre 600 si 10.000 lei, si de 25%, daca suma depaseste 10.000 lei.
– Veniturile sub 600 lei obtinute la un concurs sau joc de noroc, realizate la acelasi organizator, nu se vor impozita.
– Daca ai un venit lunar mai mare de cinci salarii medii brute pe economie, nu vei mai fi scutita de plata contributiilor de asigurari sociale.
– Plafonul lunar pentru pensia neimpozabila va fi de 1000 lei (fata de 900 lei, cat e prevazut in 2007).
– S-a prelungit pana in 2011 aplicarea TVA-ului in vama pentru firmele care importa bunuri din tarile din afara Uniunii Europene.
– Salariul minim pe economie va ajunge la 540 lei (fata de 390 lei, cat era in 2007), iar cel mediu este prognozat sa atinga suma de 1500 lei (fata de 1000 – 1400 lei in 2007).
– De la 1 ianuarie 2008, sumele provenite din perceperea de impozite pe tranzactiile imobiliare vor fi retinute la bugetul de stat.
– Daca lucrezi in strainatate si ai venituri din activitati independente (venituri din activitati comerciale, din profesii libere si din drepturi de proprietate intelectuala), va trebui sa platesti in Romania diferenta de impozit de pana la 16%, daca in tara in care muncesti s-a realizat o impozitare cu o suma mai mica de 16%.
– A fost eliminata taxarea inversa (simplificata) pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri.
– In domeniul TVA-ului se vor lua masuri pentru implementarea la nivel national a directivelor europene.
– A fost amanata pana in 2009 procedura privind impozitarea veniturilor din vanzarile de produse agricole catre centrele specializate.

Linkuri utile in domeniul fiscal
Daca vrei sa afli si alte informatii despre codul fiscal, in general, dar si despre codul fiscal pentru anul 2008, iata cateva linkuri utile:
– www.codfiscal.ro. Este un site in care sunt prezentate o multime de legi, ordonante sau ordine cu privire la contributii, taxe si impozite.
– www.mfinante.ro. Este site-ul oficial al Ministerului de Finante.
– www.juridice.ro
– www.edex.ro
– www.contabilul.ro.

Text: Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din