Știrile POZITIVE ale săptămânii

S-a inventat o tabletă cu hidrogel care poate purifica un litru de apă de râu într-o oră

Potrivit unor estimări, o treime din populația lumii nu are acces la apă potabilă curată, iar jumătate din populația globului ar putea trăi în zone cu risc de micșorare a pânzei freatice până în 2025. Găsirea unei soluții la această problemă ar putea salva și îmbunătăți vieți pentru milioane de oameni iar acest lucru este o prioritate pentru oamenii de știință și ingineri de pe tot globul.

Cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au creat o tabletă de hidrogel care poate purifica rapid apa contaminată. O tabletă poate dezinfecta un litru de apă de râu și o poate face potrivită pentru băut într-o oră sau mai puțin. Astăzi, principalul mod de a purifica apa este fierberea sau pasteurizarea acesteia. Dar asta necesită energie, plus mult timp și muncă. Acest lucru nu este practic pentru oamenii din părți ale lumii fără resurse pentru aceste procese. Hidrogelurile speciale generează peroxid de hidrogen pentru a neutraliza bacteriile cu o rată de eficiență de peste 99,999%. Peroxidul de hidrogen lucrează cu particule de carbon activat pentru a ataca componentele celulare esențiale ale bacteriilor și pentru a le perturba metabolismul.

Tableta care purifică apa creată la Universitatea Texas

Medicamentele pentru imunoterapie sunt atât de eficiente încât tumorile dispar în câteva săptămâni la pacienții cu cancer în sfera ORL 

Rezultatele unui studiu în cancerul din stadiul III îi entuziasmează pe oncologii din Marea Britanie. S-a demonstrat că o combinație inovatoare de două medicamente pentru imunoterapie prelungește viața pacienților cu cancer la cap și gât metastatic sau recidivat, fără a-i forța să suporte chimioterapie extremă. „Imunoterapiile sunt tratamente mai blânde, mai inteligente, care pot aduce beneficii semnificative pacienților cu cancer avansat de cap și gât – de exemplu, scutindu-i de unele dintre efectele secundare dificile ale chimioterapiei', a spus profesorul Kristian Hellin, directorul executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra.

Celula canceroasă bucală scuamoasă (albă) fiind atacată de două celule T citotoxice (roșu)

20.000 de kilograme de gunoi scoase din Oceanul Pacific de un olandez curajos

Mașinăria inventată de olandez pentru curațarea gunoiului din ocean

Antreprenorul olandez Boyan Slat, inventatorul minunatei mașinării care adună gunoiul din apă a petrecut un deceniu inventând sisteme pentru colectarea deșeurilor. Testele recente efectuate pe platforma sa de curățare numită System 002 au fost un succes, ceea ce l-a determinat pe curajosul olandez să afirme că majoritatea petelor de gunoi oceanice ar putea fi îndepărtate până în 2040. Intersecțiile curenților oceanici au creat insule plutitoare masive de gunoi de plastic – sunt cinci vârtejuri lente care trag gunoiul de la mii de mile depărtare într-o singură rază. Invenția lui Boyan Slat este capabilă să capteze microplastice de până la 1 milimetru în diametru și a fost proiectată să nu reprezinte absolut nicio amenințare pentru fauna sălbatică datorită zonei sale largi de captare, a mișcării lente, a alertelor și monitoarelor camerei care permit operatorilor să spioneze orice… viată marină curioasă.

Foto: www.goodnewsnetwork.org, 123rf

Citeste și:

Iată ce să-i ceri Maicii Domnului, Paramithia. Preotul Vasile Ioana însoțește icoana făcătoare de minuni în pelerinaj

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri