Știai că stresul influențează colesterolul „rău”?

Când se vorbește despre colesterolul „rău', legătura directă este cu alimentația bogată în grăsimi. Studiile arată însă că un factor extrem de important este și stresul. Cum influențează stresul cifrele colesterolului?

Colesterolul este o substanță grasă de care organismul are nevoie și pe care chiar el îl produce, în cea mai mare parte. Este prezent în sânge și în fiecare celulă a organismului. Menține integritatea celulelor, reglează vâscozitatea sângelui, metabolizează vitaminele solubile în grăsimi precum A, D, K și E. Are un rol important în sistemul imunitar. 75% din colesterol e produs de ficat, iar restul provine din alimente de origine animală.

Nivelul total al colesterolului se împarte în colesterol bun (HDL) și în colesterol rău (LDL)

De ce e periculos colesterolul?

Colesterolul devine periculos când nivelul normal este depășit. Asta duce la depozitarea lui în pereții vaselor de sânge, acolo unde se formează plăci, ce pot duce chiar la blocarea arterelor. Iar asta duce la oprirea circulației sângelui către organe vitale precum inima sau creierul.

Tocmai din acest motiv, colesterolul este un element important în analizele de rutină, mai ales după 55 de ani.

Cel mai adesea se dă vina pe alimentația grasă pentru creșterea colesterolului. În plus, se face o asociere greșită între colesterol și persoanele cu exces de greutate. Există și persoane slabe care pot avea colesterolul mărit.

Însă nu doar ceea ce mâncăm influențează colesterolul. Un alt factor este cel ereditar. În plus, de-a lungul vremii, au fost realizate studii menite să arate în ce măsură stresul influențează creșterea colesterolului.

Stresul și colesterolul

Cel mai citat studiu este cel din 2013, realizat de un grup de medici spanioli. Aceștia au ajuns la concluzia că atunci când suntem în miezul unei situații stresante, organismul nostru metabolizează altfel grăsimile din corp, iar această „interpretare greșită a datelor' duce la cifre ridicate de colesterol „rău' și la cifre scăzute de colesterol „bun'.

Așadar, nu doar alimentația joacă un factor important în menținerea unui nivel optim de colesterol, ci și stresul. Prin urmare, dieta alimentară trebuie dublată de o „dietă antistres'.

Citește și: Alergiile sezoniere își fac de cap în această perioadă

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate