Soția unui cunoscut comediant de la noi a recunoscut: „Când nu există motiv să te trezești dimineața…”

Depresia este un cuvânt folosit foarte des în ultimii ani, cu o lejeritate care-i diminuează, parcă manifestările și efectele. Este însă un diagnostic de care scapi greu, și asta după o luptă aprigă. Livia Bordea, soția cunoscutului comediant Cătălin Bordea a avut curajul de-a recunoaște că s-a confruntat cu acest diagnostic.

O postare de-a Liviei, partenera de viață a lui Cătălin Bordea, de acum câțiva ani, a făcut furori pe Facebook la vremea respectivă. Postarea cu pricina a fost distribuită în număr mare, iar persoanele apropiate au reacționat imediat. Tânăra vorbea despre depresie, un diagnostic greu de îndurat, pe care puține persoane îl și recunosc. „Citeam azi undeva că depresia e atunci când corpul tău luptă să supraviețuiască, iar creierul vrea să te omoare. Probabil că, dacă ai fost în locul ăla întunecat, știi exact despre ce vorbesc. Pentru că eu am fost. Mi s-a spus că e moft, că pot sa trec peste, că trebuie doar să vreau. Ei bine, nu. Nu e suficient să vrei. Pentru că nu ai de unde să vrei. Când nu există motiv să te trezești dimineata, când ai prefera să mori în loc să deschizi ochii după o noapte oricum nedormită… Când nu găsești explicație pentru starea îngrozitoare în care te afli, lume dragă, nu e suficient doar să vrei. Nu știu de ce scriu asta…'

„Nu eram bine, dar acum sunt'

Tânăra, autoare a unor texte pline de profunzime publicate pe www.liviabordea.ro, și-a continuat mărturia: „Dar o să scriu. Pentru cei care cred că, dacă Zâmbești mereu, automat ești fericit mereu. Poate ești. Dar e posibil să nu fii. Eu n-am fost. Eu m-am trezit din somn plângând în hohote, aparent fără vreun motiv. Eu am dormit câte o oră pe noapte, timp de o lună. Eu am băut doar cafea și am mâncat biscuiți o bună perioadă. Altceva nu puteam. Tot ce știam e că eu nu mai pot așa. Mă priveam în oglindă și încercam, printre lacrimi, să mă adun.

Să îmi spun că sunt bine, că e o fază, un moft, cum mi se tot repeta. Dar tot ce îmi doream era să dispar. Mi s-a pus diagnostic, mi s-au recomandat pastile. Nu le-am vrut. Am plecat de unde eram… și eram în Paradis. Am luptat singură și nu știu dacă asta a fost cea mai bună alegere. Dar așa am știut eu să procedez. Nu mă plăcea nimeni și nu plăceam pe nimeni. Încet , încet , și numai eu știu cum, mi-am revenit. Cred. Am ajuns să mă cunosc mai bine, pentru că durerea e bună profesoară. Am renunțat la oameni și am câștigat alții. Am învățat că Tristețea asta profundă e chinuitoare, e paralizantă , dar se poate trece peste. Știu… Scriu asta pentru că acum 4 ani (n.r. – în 2012) nu eram bine deloc. Dar azi sunt.'

Mărturiile fac bine

Astfel de confesiuni îi ajută și pe cei care scriu sau povestesc să se elibereze de povara unei astfel de experiențe, dar și pe cei care citesc și se regăsesc în mesajul transmis. Efectul este același cu cel pe care îl au terapiile de grup, acolo unde persoanele implicate își pot găsi susținerea în cei cu probleme de viață asemănătoare.

Citește și: S-a despărțit de soție și a intrat în depresie. Povestea unui cunoscut actor din „Las Fierbinți'

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete