Solarul, daunator sanatatii

Deoarece consumatorii ar trebui sa fie constienti de riscurile la care se expun atunci cand utilizeaza solarul, Comisia Europeana a tras un semnal de alarma.

Autoritatile de supraveghere din 10 state membre (Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Olanda, Polonia) au inspectat mai mult de 500 de solare, din peste 300 de locatii (mai ales saloane de infrumusetare si centre wellness) intre septembrie 2008 si septembrie 2009.

Activitatea de supraveghere a pietelor la nivelul statelor membre indica o serie de probleme:

  • limitele radiatiilor UV au fost incalcate in 1 din 7 solare din saloanele de infrumusetare;
  • nu erau afisate informatiile privind riscurile la care se expun consumatorii care folosesc solarul sau cele prin care se interzice folosirea solarului de catre persoanele care nu au 18 ani;
  • neafisarea unor informatii privind folosirea solarului

John Dalli, Comisarul pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, a declarat: "Sunt ingrijorat de faptul ca un procent destul de ridicat de solare, cat si serviciile din saloanele de bronzat nu respecta normele de siguranta. Preocuparea noastra este cu atat mai mare cu cat numarul de cazuri de cancer de piele a crescut alarmant in ultimii 15-20 de ani.

Autoritatile de supraveghere competente din statele membre trebuie sa se asigure ca aceste aparate functioneaza in conformitate cu normele de siguranta in vigoare. Un lucru de salutat este constientizarea industriei a rolului pe care il au in ridicarea nivelului de conformitate si, prin urmare, de siguranta in ceea ce priveste produsele lor "

Vicepresedintele Comisiei, Antonio Tajani, responsabil pentru Industrie si Intreprinderi a spus: "Solarul trebuie sa fie sigur, inofensiv pentru sanatate, iar utilizatorii trebuie sa primeasca instructiunile potrivite pentru folosirea solarului in conditii de siguranta.”

Cele mai bune servicii furnizate de saloanele de bronzat ar trebui sa fie urmatoarele:

  • sa ofere consumatorilor informatii suficiente despre aparatele pe care le au in dotare si sfaturi de cum sa le foloseasca in functie de tipul de piele pe care il au;
  • sa refuze utilizarea solarului persoanelor care nu au implinit inca 18 ani;
  • sa ofere informatii clare despre pericolele radiatiilor UV asupra pieli;
  • oferirea ochelarilor de protectie;

Comitetul stiintific pentru produse de consum (SCCP) a remarcat faptul ca aparatele de bronzat care emit radiatii ultraviolete (UVR) se utilizeaza pe scara larga abia dupa anii 1990 iar efectele efective asupra sanatatii populatiei nu sunt cunoscute inca.

Va fi nevoie de mai multi ani pentru a se demonstra daca utilizarea solarul este primul factor de imbolnavire de cancer de piele. In plus, SCCP este de parere ca utilizarea aparatelor de bronzare pot creste riscul aparitiei de melanom malign al pielii si, eventual, melanomul ocular.

Nu uita!

  • cere informatii despre aparatele pe care urmeaza sa le folosesti
  • respecta timpul de sedere in solar in functie de tipul de piele
  • foloseste ochelari de protectie UV


Persoanele cu factori de risc cunoscuti pentru cancer de piele si cele care nu au implinit inca 18 ani, ar trebui sa nu foloseasca solarul.

 

 

Informatii furnizate de Centrul European al Consumatorilor Romania
Foto: Shutterstock.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate