Soia este o planta leguminoasa, originara din Asia, care poate atinge pana la un metru inaltime. Boabele de soia seamana, ca forma, cu cele de fasole si sunt, in general, galben aurii, dar exista si varietati de culoare negra, verde sau rosie.
Include soia in meniul tau saptamanal si, in scurt timp, vei avea numeroase beneficii. Preparatele din soia, gatite cu mult usturoi, ajuta la scaderea rapida a colesterolului de pe peretii vaselor de sange.
Usor digerabila, soia este energizanta, are efect regenerator pentru celule si regleaza tranzitul intestinal. Deoarece contine mai putine calorii decat carnea, este foarte indicata in caz de obezitate, hipertensiune arteriala sau boli cardiace.
Are o multime de proprietati nutritive, este mai ieftina decat carnea si mult mai sanatoasa decat orice alte produse alimentare. In plus, o poti gati in multe feluri.
Contine de doua ori mai multe proteine decat carnea, tot atata lecitina cat galbenusul de ou, cazeina cat orice produs lactat si este bogata in vitamine, fibre alimentare, saruri minerale, uleiuri vegetale, glucide, celuloza, rasini etc.
Iar daca mai adaugi si faptul ca este destul de ieftina sau ca o poti cumpara intr-o multime de forme (la supermagazine se gasesc pungi cu soia texturata sau cu granule de soia, semipreparate de soia si chiar branza de soia), te poti convinge ca ai de-a face cu un aliment foarte valoros.
Cum pregatesti soia texturata pentru gatit
Indiferent daca o cumperi sub forma de granule sau cuburi, soia trebuie, mai intai, pusa la inmuiat, timp de cel putin doua ore, in apa fierbinte in care ai dizolvat mai intai cateva lingurite cu condimente (2 lingurite de concentrat vegetal amestecat cu condimente, dupa gust, la 200 g soia texturata). Pentru ca toate bucatile sa fie acoperite de apa, pune deasupra lor o farfurie mai mica decat gura vasului.
Dupa ce soia s-a umflat, dar inainte de preparare, stoarce-o cat mai bine de aceasta apa (altfel, va capata un gust amar), pune-o sa dea intr-un clocot, in apa curata, si stoarce-o din nou foarte bine. Apoi, poti incepe s-o prepari ca si cum ai avea la dispozitie carne cruda.
SECRETE UTILE:
Pentru a avea un gust placut, soia trebuie condimentata mai mult decat carnea. De asemenea, la fripturi sau chiftelute, foloseste mai mult usturoi decat in mod obisnuit.
Daca mancarea cu soia se raceste, nu mai este la fel de frageda si gustoasa, de aceea este preferabil sa gatesti doar cantitatea care se consuma la o singura masa.
Ce contine soia:
MINERALE SI VITAMINE:
Atentie:
Soia nu trebuie consumata zilnic, deoarece este un aliment cu o mare valoare nutritiva, iar consumul in exces al acesteia poate avea efecte contrare celor dorite.