Soacre si nurori

Una dintre cele mai importante figuri feminine din viata unui barbat este, fara urma de indoiala, mama.
Dar locul ei, atat de bine stabilit, sufera cutremure – mai mici sau mai mari – cand se confrunta cu o alta figura feminina la fel de importanta pentru fiul ei, iubita sau sotia.

In relatia soacra-nora se ciocnesc doua personalitati feminine care iubesc acelasi barbat – desigur, in mod diferit. La aparitia problemelor concura o serie de factori: diferentele de varsta, de personalitate, de mentalitate si sisteme de valori si, nu in ultimul rand, permanenta lupta pentru a cuceri sau pastra locul principal in inima barbatului iubit – fiu sau sot.
Astfel de conflicte pot fi aplanate sau chiar evitate doar cu o doza de toleranta si dorinta de comunicare.

Nu e usor sa fii soacra…

Pentru o mama, copilul – chiar adult fiind – este ratiunea ei de a fi. De aceea, nu este de mirare ca la un moment dat sentimentul mamei ca isi pierde fiul in favoarea altei femei este foarte dureros.
Pentru un barbat, desprinderea din relatia mama-fiu este o modalitate de a-si dovedi maturitatea; distantarea (indiferent daca se face treptat sau brusc) intervine de cele mai multe ori intr-o perioada mai delicata pentru mama. Ea nu mai este tanara si poate ca singura satisfactie este propriul ei fiu.
In ipostaza de soacra, cele mai multe mame de baieti gandesc ca "nici o femeie nu e destul de buna pentru fiul lor", traind cu teama permanenta ca sotia il va schimba si il va indeparta de ea. Ca mama nu este usor sa accepti ca fiul tau iubeste o alta femeie cel putin la fel de mult ca pe tine (chiar daca in mod diferit). Cu atat mai mult cu cat nora poate proveni dintr-un alt mediu social-economic, poate avea un comportament si un sistem de valori si norme diferite de ale soacrei.

Multe soacre intra in conflict cu nurorile – si, uneori, cu propriii fii – deoarece:

 • Au pretentia sa ocupe exact acelasi rol important in viata fiului lor, uitand ca acesta are acum propria familie si propriile responsabilitati.
 • Permanent dau sfaturi, din pacate necerute, avand tendinta de a fi vesnic nemultumite, de a-si critica nora si actiunile acesteia.
 • Incearca sa isi impuna dorintele si prezenta in viata cuplului, manifestandu-si gelozia si atitudinea dezaprobatoare.

Desigur, exista si soacre bune care, desi resimt gelozie si teama ca isi pierd fiul, stiu sa accepte realitatea si sa se bucure ca, pe langa un fiu, au castigat si o fiica.

Cum poti sa fii o soacra buna:

 • Incearca sa iti primesti nora cu sufletul deschis, eliberat de prejudecati si gelozie.
 • Accepta faptul ca nora ta face parte dintr-o alta generatie, ca poate avea alte valori si norme, ca intelege viata altfel.
 • Incearca sa intelegi ca fiul tau o iubeste si o doreste aproape de el; priveste-o ca pe mama nepotilor tai.
 • Fii intelegatoare fata de stangaciile ei si nu o face sa se simta vinovata; in caz contrar, o vei indeparta si, mai grav, s-ar putea sa il indepartezi si pe fiul tau. Deci nu il pune in situatia sa aleaga intre tine si ea – s-ar putea sa pierzi!
 • Nu-ti impune propriile pareri. Las-o pe ea sa vina sa iti ceara sfatul; arata-te disponibila si intelegatoare.
 • Evita sa afisezi o atitudine de superioritate.
 • Incearca sa iti modelezi o noua viata, care sa nu mai fie centrata pe fiul tau.
 • Ocupa-te mai mult de propria persoana si de propria viata de cuplu.

G.R., 57 ani:
"Nimeni nu il poate iubi pe fiul meu cum il iubesc eu. Nora mea e doar o intrusa in viata lui si nu imi poate lua locul."

A.B, 45 ani:
"Mi-a fost greu sa ma impac cu ideea ca fiul meu se desprinde, ca are viata lui si ca iubeste. Dar am inteles ca asta este mersul vietii si ca nora mea il poate face fericit."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie