Si tu poti investi la bursa!

Uncategorized

Afla noi modalitati de investire a banilor – fonduri mutuale, obligatiuni sau bursa. Pe cat de complicat Si de inaccesibil pare totul la prima vedere, pe atat de simplu va fi dupa ce vei fi citit articolul.

Investitiile de acest fel sunt accesibile oricui vrea sa obtina veni-turi suplimentare. Acest lucru este posibil daca dispui de un bagaj minim de cunostinte financiare, de vointa, dorinta de informare in acest domeniu si, nu in ultimul rand, de un buget in care veniturile sa depaseasca cheltuielile – deci, sa existe posibilitatea de a face economii.

Fondurile mutuale si investitiile la bursa au castigat teren si au devenit din ce in ce mai atractive tocmai din perspectiva obtinerii unor castiguri mai mari. Fondurile mutuale, obligatiunile si actiunile sunt investitii pe termene mai lungi (peste 12 luni) si reprezinta plasamente pe piata de capital, spre deosebire de depozitele bancare, care sunt instrumente ale pietei monetare.

Bursa si actiunile
Bursa este o institutie in cadrul careia se desfasoara tranzactii: se cumpara si se vand actiuni emise de diverse firme, cu scopul de a realiza un venit de pe urma cresterii ori scaderii pretului lor.
Actiunile sunt titluri care arata ca detinatorul are in proprietate o parte, mai mica sau mai mare, dintr-o firma si care ii dau dreptul sa primeasca dividende. Daca vrei sa devii investitor la bursa, intai trebuie sa te adresezi unei societati autorizate sa tranzactioneze la bursa. Vanzarile si cumpararile de actiuni listate la bursa se fac direct numai prin asemenea societati specializate (Societati de Servicii de Investitii Financiare -SSIF).

 

Alege bursa – merita!
In ce actiuni pot investi cei interesati – cu alte cuvinte, ce actiuni se gasesc pe piata? Poti sa cumperi actiuni ce apartin unor companii care activeaza in diverse sectoare: bancar, petrolier, farmaceutic, chimic, alimentar etc. Cu timpul, aceste actiuni au adus castiguri importante investitorilor.
Acest lucru poate fi usor demonstrat doar aruncand un ochi asupra evolutiei pretului unora dintre actiuni – de pilda, evolutia actiunilor Bancii Transilvania la bursa. Cei care au decis la inceputul anului 2005 sa cumpere actiuni la aceasta banca au castigat 20% (daca luam in calcul numai casti-gul din cresterea pretului), insa exista si celelalte beneficii (substantiale) pe care le-au adus actiunile oferite gratuit investitorilor care nu si-au vandut actiunile.

 

Cumulat, randamentul depaseste 100%.
Un alt exemplu: la bursa exista indicatori care urma-resc evolutia mai multor companii si care se numesc indici. Urmarind evolutia unui astfel de indice, ne putem da seama cum au mers actiunile care intra in calculul indicelui respectiv pe o anumita perioada – cu alte cuvinte, avem o imagine de ansamblu a performantelor bursei pe o anumita perioada. Indicele BET (care reflecta tendinta de ansamblu a preturilor celor mai interesante zece firme active din cadrul Bursei de Valori Bucuresti) a crescut in 2003 cu 31%, in 2004 cu peste 100%, iar in primele trei trimestre ale anului 2005 cresterea a fost de 43%. Iata cum investitia la bursa da rezultate. Desigur, exista si riscuri, iar actiunile mai si scad pe perioade mai lungi sau mai scurte.

 

Care sunt pasii urmatori
Am mentionat anterior societatile de servicii de in-vestitii financiare, cele care asigura interfata dintre tine, ca investitor, si bursa, cadru in care se deruleaza tranzactiile. Desigur, mai intai trebuie sa alegi o asemenea societate. Dar cum o alegi pe cea mai buna dintre cele peste 60 de societati de intermediere?
Alegerea nu mai e la fel de simpla ca la banci. Daca diferentele dobanzilor la depozitele acordate de banci sunt de maximum1-2 procente sau chiar de cateva zecimi de procent, diferentele dintre castigurile pe care le poti obtine la bursa cu ajutorul uneia sau alteia dintre societatile de intermediere pot fi de zeci de procente pe an!

 

Asadar, cum alegi?
Apelezi la recomandari din cercul de cunoscuti sau te informezi personal, din ziare ori de pe site-uri de Internet. Ziarele (mai ales cele economice) sunt un prim pas de selectie: cel al notorietatii. Cea mai importanta sursa o reprezinta, in opinia noastra, Internetul. Portaluri financiare precum "pagina pietei de capital din Romania" (http://www.kmarket.ro) ofera date de contact si informatii complete despre actiuni, investitii, piata de capital si procedura de urmat pentru a deveni investitor. Atunci cand selectezi o SSIF cu care decizi sa lucrezi, trebuie neaparat sa tii cont de mai multe elemente.

O pondere semnificativa in luarea deciziei ar trebui sa o detina informatiile pe care respectiva societate le pune la dispozitia clientilor, costurile si alte servicii aditionale, care o fac sa fie preferata. De aceasta etapa depinde in mare parte succesul investitional si ar trebui sa-i acorzi maxima atentie.

Prima intalnire – dupa ce te-ai decis asupra societatii de brokeraj, stabileSte un prim contact cu un angajat al acesteia, numit broker. Suna la sediul societatii de brokeraj si fixeaza o intalnire. Brokerul va fi persoana cu care vei lucra, cu care te vei sfatui si care te va ajuta cel mai mult in stabilirea celor mai bune optiuni investitionale. Brokerul devine astfel un fel de consultant financiar al tau. De aceea, este foarte important sa se creeze o legatura intre tine si persoana respectiva.

Dupa ce te-ai familiarizat cu brokerul, treci la incheierea contractului de investitii, care va cuprinde inclusiv costurile percepute de societatea de servicii de investitii financiare – deci, si comisionul de tranzactionare. Acesta depinde de sumele pe care esti dispusa sa le investesti initial.

Urmatorul pas este sa hotarasti impreuna cu brokerul tau ce actiuni sa cumparati, adica sa va construiti o strategie de investitii si, pana la urma, un portofoliu. Trebuie retinut faptul ca nu este obligatoriu sa incepeti achizitiile de actiuni chiar din ziua semnarii contractului.
Trebuie analizat contextul bursier, care sunt tendintele (de scadere sau de crestrere), care este opinia brokerului, care sunt riscurile, precum si potentialul de castig. Daca momentul este favorabil si ai decis ce actiuni sa cumperi la inceput, atunci esti investitor la bursa si trebuie sa-ti urmaresti investitia. Citeste ziarele de specialitate, culege cat mai multe informatii, urmareste evolutia pretului actiunilor pe care le ai deja in portofoliu.
Exista site-uri ale societatilor de investitii financiare care ofera clientilor posibilitatea vizualizarii in timp real a cotatiilor actiunilor (ex.www.intercapital.ro, www.ktrade.ro). Orice ai decide sa faci in continuare, nu te descuraja. Investitia la bursa nu este la fel de simpla ca si un depozit bancar, dar nici atat de complicata cum este considerata de obicei. Persoanele care vor depune un efort minim pentru documentare si informare vor avea, cu siguranta, de castigat.

DICTIONAR BURSIER

  • Bursa de valori – institutie publica care ofera cadrul necesar pentru negocierea tranzactiilor cu actiuni de catre societatile de servicii de investitii financiare.
  • Broker (agent de servicii de investitii financiare) – persoana fizica angajata in cadrul unui SSIF, autorizata sa cumpere ori sa vanda actiuni in contul clientului.
  • Actiune – titlu care evidentiaza un drept de proprietate asupra unei parti din capitalul social al unei companii si confera titularului calitatea de actionar, dreptul de a primi dividende si de a participa la intruniri importante privind activitatea companiei.
  • Contract de servicii de inves-titii financiare – contract de intermediere incheiat cu o societate de servicii de investitii financiare, pe baza caruia agentul de servicii de investitii financiare executa ordinele de vanzare- cumparare la ordinul clientului.
  • Comision de tranzactionare – comision perceput de o societate de servicii de investitii financiare pentru intermedierea tranzac- tiilor la bursa. De regula, acest comision este procentual si se aplica la fiecare tranzactie (vanzare sau cumparare).

Iulia Trapiel (SSIF Intercapital Invest SA)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din