Si tu poti deveni actionar sau obligatar al unei companii!

Uncategorized

Esti gata sa iti asumi riscuri pentru a castiga din plasamentele in actiuni sau obligatiuni? Vrei sa fii actionar sau obligatar la o firma, dar nu stii multe dintre lucrurile legate de bursa si de valori mobiliare? Iata ce e esential de stiut.

Valorile mobiliare reprezinta inscrisuri care atribuie titularilor lor anumite drepturi complexe, patrimoniale si personale nepatrimoniale. In aceasta categorie intra actiunile, obligatiunile si instrumentele financiare derivate.
Toate sunt grupate in clase de valori imobiliare. O clasa de valori imobiliare cuprinde totalitatea valorilor imobiliare de acelasi tip emise de un emitent, care au aceleasi clauze si caracteristici (valoare nominala, drepturi, obligatii).

Ce sunt actiunile
Actiunile sunt inscrisuri care confera detinatorilor lor drepturi sociale si patrimoniale asupra societatii emitente. Orice firma (societate) are un capital social reprezentat de actiunile emise, care pot fi nominative sau la purtator. Detinatorul unei actiuni se numeste actionar. Actiunile sunt de doua feluri, dupa cum urmeaza:
Actiunile ordinare reflecta participarea la constituirea capitalului social si sunt insotite de urmatoarele drepturi:

  • dreptul la un dividend. Vei obtine profit doar daca societatea la care esti actionar va obtine profit;
  • dreptul de vot. Numarul de voturi se stabileste in functie de numarul actiunilor tale;
  • dreptul de transfer, ceea ce inseamna ca iti poti vinde actiunile sau le poti tranzactiona;
  • raspundere limitata. Daca societatea da faliment, raspunderea ta, ca actionar, este data de marimea investitiei tale;
  • dreptul de repartizare a activului. Daca societatea intra in faliment, actionarii pot imparti profitul doar dupa achitarea datoriilor firmei.

Actiunile preferentiale difera de cele ordinare prin faptul ca detinatorii lor au dreptul la dividende fixe si nu au drept de vot.

 

Ce sunt obligatiunile
Obligatiunile sunt acele titluri negociabile care constau in creante pe termen lung asupra unei societati. Emitentul obligatiunii imprumuta de la cumparatorul ei dreptul de a folosi suma respectiva, contractand astfel o datorie. Detinatorul unei obligatiuni se numeste obligatar. Afla de mai jos drepturile care insotesc obligatiunile.

  • Dreptul la o dobanda (cupon). Dobanda reprezinta un castig fix, determinat prin ponderarea valorii nominale a obligatiunii cu rata nominala a dobanzii.
  • Dreptul de rambursare a imprumutului. La scadenta, obligatarilor li se va restitui suma imprumutata.
  • Dreptul de participare la Adunarea Generala a Obligatarilor, care se intruneste doar la cererea a cel putin un sfert din obligatari.

Obligatiunile sunt emise cu scopul de a imprumuta pe termen lung bani de la populatie, in vederea finantarii unor proiecte de mare amploare. Obligatiunile sunt de doua feluri:

  1. obligatiuni corporatiste, emise de catre societati comerciale;
  2. obligatiuni municipale, emise de administratia publica locala (orase si municipalitati).

In Romania, obligatiunile sunt emise de stat (obligatiuni de stat) sau de marile companii (obligatiuni corporatiste). Daca vrei sa investesti in obligatiuni, trebuie sa retii faptul ca ele nu aduc beneficii imediat, fiind titluri de valoare pe tremen lung.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din