Sfaturi utile în negocierea salariului

1 Începe prin a-ţi maximiza experienţa.

Fii conştientă de parcursul tău profesional şi de experienţele trecute. Etalează-le pe rând, punând accent pe contribuţiile şi realizările tale.

2 Pregăteşte o listă cu ceea ce ai de oferit.

Conştientizează-ţi abilităţile, talentele şi cunoştinţele. Acestea reprezintă valoarea adăugată pe care tu o aduci firmei angajatoare.

3 Află cât este de necesară prezenţa ta fizică în firmă.

Descoperă cât valorezi pentru angajator şi dacă firma ar aprecia o persoană având competenţele tale. Vei câştiga o putere de negociere mai mare.

4 Asteaptă să primeşti oferta.

Răbdarea este cea mai puternică armă în negociere. Nu te pripi şi amână discutarea salariului până când ţi se oferă postul.

5 Arată-ţi entuziasmul pentru job.

Postul pentru care candidezi este ceea ce îţi doreşti? Comunică acest lucru viitorului angajator şi clarifică faptul că unica ta ezitare este legată doar de salariul pe care, încă, nu îl cunoşti.

6 Fii pregătită, documentează-te.

Interesează-te ce salarii sunt pe piaţă. Ia în calcul trei variante: una imposibil de acceptat, una care te face să zâmbeşti şi una care te-ar face să sari în sus de bucurie.

Fii realistă şi ţinteşte varianta de mijloc.

7 Ţine cont şi de buget.

De obicei, negocierea începe de la un nivel inferior. Asta nu înseamnă că angajatorul încercă să te remunereze mai puţin, ci doar să afle cât crezi tu că ai merita pentru acel job.

8 Transformă discuţia într-o experienţă plăcută.

Păstrează o atitudine prietenoasă când discuţi despre salariu.

Convinge-l pe angajator că sunteţi de aceeaşi parte a baricadei şi că lucraţi împreună pentru a găsi pachetul financiar reciproc avantajos.

9 Fii creativă.

Dacă firma chiar nu îşi poate permite un salariu mai mare, încearcă să ceri alte beneficii: maşina de serviciu, bonusurile bazate pe rezultate sau chiar mai puţine zile de lucru pe săptămână pot fi variante acceptabile.

10 Gândeşte în perspectivă.

Dacă aţi ajuns la un compromis, atât tu cât şi angajatorul veţi fi mulţumiţi de alegerea făcută. Situaţia îţi este favorabilă şi în perspectivă.

Când conjunctura îţi va permite, reaminteşte angajatorului compromisul făcut şi renegociază-ţi salariul.

FEMEI CA TINE

Maria Stanciu, 39 de ani, cu o experienţă de 15 ani în contabilitate „Mi-am păstrat calmul şi am obţinut o variantă mulţumitoare.

Oferta iniţială a managerului de resurse umane m-a nemulţumit complet. Am tăcut, ca şi cum m-aş fi gândit serios la propunerea sa. Liniştea inconfortabilă l-a făcut pe intervievator să pluseze, din proprie initiaţivă.”

Articol oferit de EJOBS;

FOTO: SHUTTERSTOCK.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii