Sfantul Gheorghe – curs despre rodul campului, strigoi si focul viu

Cost atelier: 30 ron – adulti / 25 ron – elevi, studenti
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei
Data: 23 aprilie, 19:00

Se zice ca, odata, stand Sf. Gheorghe rezemat de un stalp demult uscat, acesta a inverzit. De aceea ar fi adus oamenii, de ziua sfantului, brazda verde in stalpul portii, cu mare petrecere.

Se mai zice ca, de Sf. Gheorghe, umbla strigoii vii sa fure puterea de rod a campurilor, fermecatoarele sa-si urateasca rivalele iar fetele sa fie frumoase ca un cires inflorit. Se mai zice ca, de Sf. Gheorghe, este cel mai bine sa porneasca turmele spre munte iar acolo sus, la stana, ciobanii sa aprinda un foc viu, nestins pana la sfarsitul verii.

Ca sa nu ramana cu totul uitat marele omorator de balaur, va propunem o rememorare a vietii si faptelor sale, a practicilor, deloc putine, desfasurate pana nu foarte demult, in ziua dedicata lui.

Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul II in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu', Academia Romana. Coordonator al programului Arhivei de Folclor Crearea, sistematizarea si valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor'. Detine o rubrica permanenta Traditii in Igloo, revista de arhitectura si cultura. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri