Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov, un exemplu de viață

Este sărbătorit în fiecare an pe 27 octombrie. Se știe despre el că este sfântul protector al Bucureștiului, făcător de minuni. Moaștele sale se află la Catedrala Patriarhală din București, iar an de an, credincioșii din toate colțurile țării, vin aici pentru a i se închina. Înaintea Pomenirii Sale, racla în care se află sfintele moaşte este scoasă în curtea catedralei, iar oamenii stau ore întregi la coadă pentru a ajunge să le atingă. Nici frigul de la final de octombrie, nici vântul sau ploaia nu-i sperie pe cei care cred și sper în miracolele pe care Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov le poate face. Sunt oameni cu diferite nevoi, bolnavi care trec prin încercări grele, oameni pentru care credinṭa este flacăra ce arde în întuneric.

Despre viața sfântului care ne ocrotește din cer se cunosc foarte puține lucruri. Se consideră că ar fi trăit în secolul XII sau XIII, pe vremea împăraṭilor romano-bulgari. S-a născut într-o familie săracă din satul Basarabov din Bulgaria, aşezat pe malul râului Lom. A avut o viață modestă, chiar săracă, fiind păstor de oi. Mergea cu animalele prin locurile înverzite din jurul albiei râului slăvindu-L pe Dumnezeu. Mai târziu, a găsit în locurile acelea o mănăstire spată în stâncă şi a hotărât să îşi închine viața lui Dumnezeu, călugărindu-se. A petrecut în rugăciune şi post până la final. În mod miraculos, sfântul Dimitrie a ştiut când urma să îşi dea sufletul şi s-a aşezat între două pietre din apropierea peşterii. Apele râului Lom au luat lemnele şi pietrele de care era înconjurat trupul său, iar acesta a căzut în apă. A fost descoperit în perfectă stare după mult timp. Sfântul s-a arătat în vis unei copile bolnave şi i-a spus că o va vindeca, dacă părinṭii ei îi vor scoate trupul din râu.

În Ţara Românească moaștele au ajuns în timpul războiului dintre Rusia şi Poarta Otomană, între anii 1769 şi 1774, la rugămintea creştinului Hagi Dimitrie care avea influență, la acea vreme, pe lângă generalul Petru Salticov.

Astăzi se consideră că Sfântul Dimitrie din Basarabov ocroteşte Bucureştiul, iar o mulțime de credincioşi mărturisesc că au fost martori sau părtaşi la adevărate miracole cu ajutorul sfântului.

Mănăstirea săpată în piatră, locul în care a trăit Sfântul Dimitrie, se păstrează perfect şi poate fi vizitată de către cei care doresc să afle mai multe despre viața sa sfântă. Ea se află în Basarabov, pe malul Râului Lom, la aproximativ 9 kilometri de oraşul bulgăresc Ruse. Din Bucureşti se poate ajunge în numai o oră cu maşina, iar frumusețea şi liniştea acelor locuri vă vor spune poveşti nebănuite. În pereții săpați în stâncă se pot vedea un altar, multe acatiste prinse în piatră, iar de jur împrejur se găsesc monede aruncate de cei care s-au rugat de-a lungul timpului pentru îndeplinirea rugăciunilor. Se poate urca pe stâncă, pe nişte scări amenajate în acest scop, iar de sus peisajul este splendid.

foto: Libertatea

Citește și:

Preotul Constantin Necula se retrage din viață publică din cauza eșecului Bisericii la referendum

Ghicitul în cafea, cea mai la îndemână metodă prin care poți afla ce-ți rezervă viitorul

Cea mai puternică rugăciune pentru sporul casei

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate