Sfântul Alexandru, „protectorul omenirii”. Tradiții și superstiții

Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru este prăznuit anual pe data de 30 august. Acesta a fost episcop al Constantinopolului în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337), dovedindu-se un apărător al dreptei credințe. 

Legat de această sărbătoare există o serie de tradiții și obiceiuri, multe dintre ele perpetuate până în zilele noastre.

Tradiții și superstiții de Sfântul Alexandru

Ziua în care-l prăznuim pe Sfântul Alexandru este o zi de rugăciune și celebrare. Există credința că în această zi nu e bine să te cerți cu nimeni pentru că o vei ține tot într-o ceartă până la sfârșitul anului. Ba, dimpotrivă, este o zi perfectă pentru a face pace cu persoanele cu care ai avut neînțelegeri, dispute.

În anumite regiuni, bătrânii prepară bucate speciale, mai ales dulci. Femeile cu numele Alexandra, Alexia sau Sanda nu trebuie să muncească în această zi, să spele haine cu mâna sau să facă curățenie.

Biserica îi îndeamnă pe credincioși ca, în această zi, să fie mai darnici cu cei nevoiași. Suntem încurajați să fim mai buni, mai iertători și mai receptivi la problemele celor din jurul nostru.

De asemenea, în această zi este bine să rostești rugăciunea către Sfântul Alexandru, despre care se spune că e făcătoare de minuni.

Ce se spune despre persoanele care poartă numele Alexandru/Alexandra

Potrivit ziarulunirea.ro, despre cei care poartă numele Sfântului Alexandru se spune că iubesc libertatea. Sunt firi energice, seducătoare, charismatice, pozitive, reușind să se facă repede remarcate și îndrăgite. Comunică ușor și le plac activitățile desfășurate în echipă. Sunt sensibili, tandri, generoși, puternici, ambițioși, curajoși. Profită de șansele care li se oferă și pot face carieră în domenii precum finanțe, justiție, audiovizual, jurnalism sau sport.

Mesaje de Sfântul Alexandru

Numele Alexandru este unul foarte răspândit în România. Astfel, pe 30 august, trebuie să îți îndrepți atenția către toți cei dragi ție, care poartă acest nume. Pentru că știm cât de dificil este să găsești urarea potrivită, noi am selectat pentru tine o serie de mesaje pe care le poți trimite sărbătoriților.

  • La mulți ani! Fie ca Sfântul Alexandru, al cărui nume îl porți, să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorita și liniștea interioară.
  • Astăzi este o zi specială pentru tine. La mulți ani, Alexandru/ Alexandra! Să ai parte doar de fericire, iar drumul vieții să te poarte acolo unde îți dorești.
  • Sfântul Alexandru să te ocrotească în fiecare zi, să-și aducă liniște și pace și să nu lase ca speranța să se stingă din sufletul tău! La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!
  • Sper ca sărbătoarea Sfântului Alexandru să fie semnalul unui nou început, să ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire și mai ales multă dragoste! La mulți ani!
  • Fie ca sfântul ce te protejează să-ți aducă mult noroc, fericire și împliniri. Să ai o zi minunată!
  • La mulți ani, Alexandru/ Alexandra! Multă sănătate, fericire şi tot binele din lume. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!
  • Îți urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei și la fel de frumoasă precum o grădină plină cu flori.

Rugăciune către Sfântul Alexandru

Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!' (sursa:libertatea.ro)

Citeste si

Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca, cea mai scurtă cale către liniștea sufletului

Suferinţa şi rostul ei, în viziunea părintelui Arsenie Boca

Cea mai puternică rugăciune pentru dezlegarea farmecelor

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate