Sfânta Muceniţă Eugenia este sărbătorită în Ajunul Crăciunului

Nasterea Domnului

Nasterea Domnului

În Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie este pomenită Sfânta Muceniţă Eugenia. În această zi se ţine post negru până după săvârşirea Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.

Vezi şi Cum să îți decorezi casa și masa de Crăciun în cel mai original mod? Imaginile care te vor inspira

Sfânta Muceniţă Eugenia

  • Potrivit crestinortodox.ro, Eugenia s-a născut în cetatea Romei. După o perioadă a plecat împreună cu părinţii ei în Alexandria. La scurt timp, aceasta a ales să fugă de acasă cu gândul să se boteze la creştinism.
  • După ce s-a creştinat, s-a tuns băieţeşte şi şi-a luat nume de băiat, Eugeniu. Sub această înfăţişare s-a dus la o mănăstire de călugări. Datorită evlaviei sale a fost rugat să devină stareţul mănăstirii.
  • Frumos la chip, Eugeniu a atras privirile tuturor. Melantia, o femeie din popor care sosise să se roage acolo, când l-a văzut pe Eugeniu s-a îndrăgostit de el şi a căutat să îl facă să cadă în păcatul desfrânării.
  • Pentru că nu a răspuns avansurilor acesteia, stareţul Eugeniu a fost pârât prefectului, care era chiar tatăl său. Auzind plângerea femeii haine, prefectul a cerut să fie adus degrabă Eugeniu pentru a fi judecat.
  • Melantia a adus multe vorbe rele lui Eugeniu, iar acesta pentru a apăra straiele călugăreşti a recunoscut că, de fapt este femeie. În acele momente, când toţi se aflau încă ăn locul de judecată, casa acelei femei desfrânate a luat foc.

Martiriul Sfintei Muceniţe Eugenia

  • Tatăl Eugeniei, văzând puterea Domnului a ales să renunţe la toate cele lumeşti şi să se boteze la creştinism. Acesta a murit dându-şi viaţa în numele credinţei.
  • După acest episod trist, Eugenia s-a reîntors la Roma împreună cu mama sa.
  • Pentru că creştinii erau prigoniţi de către împăratul păgân, Eugenia a sfârşit prin a fi omorâtă pentru că a refuzat să se închine idolilor.

Citeşte şi Tradiții și obiceiuri pentru seara de Ajun de Crăciun! Ce trebuie să faci în această zi dacă vrei să îți meargă bine în noul an

Troparul Sfintei Muceniţe Eugenia

Sursa foto: shutterstock.com

Sursa video: youtube.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate