Sergentul Alina Bârsan, cea mai tânără femeie-tanchist din România, deține secretul “îmblânzirii” monștrilor de 50 de tone de oțel blindat

O femeie într-o lume a focului și a armelor-mastodont, lume ce aparţinea exclusiv bărbaţilor, este, pentru mulţi dintre noi, un lucru straniu. Ca să rezişti acolo îţi trebuie un curaj nebunesc, apoi încredere, calm şi, peste toate, o minte mai ascuţită ca briciul.

Sunetul greoi-ascuţit al unei sirene creşte undeva în spate ca o ameninţare urâtă, anunțând începutul aplicației. De undeva din spate, echipajele Batalionului 912 Tancuri „Scythia Minor' din Murfatlar aleargă spre hangarul tancurilor. Zgomotul surd al bocancilor pe holuri, cadenţat de grabă, rap-rap-rap şi un amestec de mirosuri, mirosul dulceag de motorină, de ulei ars și beton vechi şi cel iute de iperită, iar la buza scărilor, răceala dimineţii ca o muşcătură rea.

Mastodontul de 50 de tone de oțel blindat

Aplicaţia Histria pornește în poligonul Babadag, o hârjoneală a monştrilor de oţel pe dealurile podişului dobrogean, iar printre militarii de aici, o raritate absolută: sergentul Alina Bârsan, „fata-tanchist', cel mai tânăr conductor de tanc-femeie din armata română.

La început crezi că e o glumă și te străduiești să legi cumva monstrul de 46 de tone, tancurile alergând pe câmp, tunul de 100 mm bubuind şi tânăra care nu a împlinit încă 30 de ani. Alina însă, descoperi uimit, nu se joacă, ea trăiește pentru lumea dificilă a acestor arme uriașe.

Agaţă din mers combinezonul agăţat ordonat, milităreşte, chiar acolo, lângă silueta uriaşă de oţel, desface centura şi trage pe ea îmbrăcămintea neagră. Scoate bereta, pune masca, apoi casca de tanchist cu staţia de comunicaţie şi microfonul închis peste bărbie şi pocnetul sec metalic al carbinierei ce siguranţează pe mijloc, centura lată, grea. „Rezervoare?' Gata! „Muniţie?' Gata! „Începem!'.

Tot ce se petrece de-acum se întâmplă pe repede înainte. Cei trei băieţi şi Alina se aruncă fiecare în câte o direcţie pe matahala de 50 de tone de lângă ei. Fiecare ştie milimetric ce are de făcut și câte secunde îl despart de „timpul-limită', într-un soi de balet sec ca un plesnet de glonţ şi exersat la nesfârşit.

sergentul alina barsan

„Tănculețul' Alinei, la tragerea cu muniție reală Histria 15

De sus, de deasupra capetelor, se aude un claxon lung şi vuietul unui motor ambalat la maximum. „Electric?' Gata! Un claxon. „Mişcă ţeava!' Mişcat! Alt claxon. Pricep că trebuie claxonat după fiecare indicaţie pentru ca cei din jur să se ferească. Ţeava brunată groasă cât trunchiul de copac se înclină până la orizontală, apoi se roteşte rapid fără un sunet la dreapta.

Citește și 'Zeița flexibilității' încape într-o geantă GALERIE FOTO

„Azimut şase-opt-zero… obuz perforant… două cu fragmentare…' Urletul motorului, când demarează în trombă, e atât de puternic încât pare că detaliile devin inexistente.

Faţa rotunjoară a Alinei, abia zărită de sub casca de luptă, arată cât o minge, lipită de blindajul gros de jumătate de metru al turelei, cocoțată dincolo de şenila înaltă cât un stat de om. Parcă ar face de când se știe exerciții dintr-astea “de-a războiul”. “Dreapta 20… ținta tanc…”

Sergentul Alina Bârsan, psihologul cu masterat

Gigantul metalic împroașcă în urmă bucăţi muşcate din pământ, exact ca în filme şi se mişcă lin, scrâşnind din şenile, cu o uşurinţă la care nu te aștepți.

„…Înainte, cu stop… de pe loc… foc!'. Totul trebuie să dureze fix opt secunde. Atât e baremul pentru lupta reală. Opt secunde ca să ai o şansă într-un atac. Atât ai la dispoziţie ca să intri în tanc, să cauţi ţinta, să ţâşneşti de pe loc şi să tragi primul foc. Altfel poate fi prea târziu, fiindcă celălalt poate să te lovească el primul. Doar opt secunde. Nimic în plus. Opt secunde care pot să despartă viaţa de moarte.

„Atenţie! Încetarea!' Vocea din megafon sună ciudat, distorsionat peste exploziile asurzitoare, cumva înecată de fumul gros al motoarelor turate la limită. Echipajul „drăguțului' – cum îi spune Alina – „T 580' (tancul românesc cu motor de 580 de cai-putere, succesorul sovieticului T-55, a cărui variantă „Bizonul' este compatibilă cu standardele NATO) iese din tanc, iar povestea fetei tanchist pornește, ca o mirare a ceea ce se întâmplă, lăsându-te să afli cum e să conduci ditamai complexitatea de maşinărie, cum se vede viața de la leviere, cât de frumos este, dar şi cât este de greu să repari o şenilă ruptă, despre toate aceste „azimuturi, turele, fragmentări', indiferent ce-or însemna şi ele.

sergentul alina barsan

„În lumea tanchiștilor este o vorbă: echipajul ca blindajul'

Bonus, vorbele Alinei îți confirmă că asta este ceea ce şi-a dorit şi că mulţi ani de-acum încolo vrea să conducă mastodonții de zeci de mii de kilograme: „Nici nu ştiu cum şi cu ce să încep, sunt cu adevărat surprinsă că cineva este interesat de viaţa unui om normal, a unei mămici ca toate mămicile.

Continuarea pe pagina următoare

De fapt, viaţa mea de tanchistă a început întâi din curiozitate şi apoi din… dragoste. Viaţa a făcut în aşa fel încât eu să am această meserie, de ochitor pe tanc, la început, iar acum de mecanic conductor pe tanc. Nu am visat-o de mic copil, însă când am văzut cu ce se mănâncă, am făcut tot ce a trebuit să aprofundez materia şi să învăţ meseria care am simţit că este pentru mine, chiar dacă este una grea (foarte multă lume îmi spune că e prea grea, să îmi schimb arma etc).

În copilărie nu eram o băiețoasă, dacă asta vreți să întrebați, mă jucam cu păpuşi, le făceam hăinuţe… ca orice fetiță. Mi-am dorit inițial un drum spre medicină, apoi m-am orientat spre psihologie, pe care am absolvit-o în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa și am urmat apoi Masteratul de Psihologie Militară, cu dorința de a înţelege cât mai bine sistemul militar și ce este dincolo de porţile unei unităţi.

Iniţial, voiam să mă angajez ca psiholog în armată, dar cum sunt puţine locuri şi se cere experienţă, m-am orientat către felul cel mai simplu: am dat probele şi am fost admisă ca soldat gradat profesionist. Nu aveam nici cea mai vagă idee despre sistemul miliar, nu am avut rude să fiu familiarizată cu ceva, iar arma tancuri am ales-o la o sugestie… şi s-a întâmplat să mă îndrăgostesc iremediabil de această meserie'.

Citește și Claudia Tatarici, o viață în slujba vieții! Femeia ale cărei decizii fac diferența dintre viață și moarte

Jocul cu moartea

O uimea, spune Alina, cum un om de 60-70 de kilograme poate să conducă un colos de 50 de tone, să-l domine, să-l facă ascultător ca pe un căţel. O copleșea puterea uluitoare dinăuntrul acestor maşini mastodontice. Şi, din curiozitate, curiozitatea aceea fără leac de care pare că suferă din copilărie, și-a zis: „De ce să nu încerc, ce-ar fi dacă?'.

La școala de tancuri nu i-a fost ușor, însă n-a dat înapoi, deși toți o sfătuiau să o facă. A învăţat oră cu oră şi zi cu zi cum să urce pe coloşii de oţel, câte feluri de obuze există, cum e să treci prin apă de cinci metri adâncime, ce-i ăla intercom, de ce au tancurile şenila dublă, în câte moduri poţi manevra turela de „doar' trei tone când urci o pantă sau cum poţi să derapezi controlat, la 70 de kilometri pe oră, cu o „mașină' de 50 de tone.

Apoi, totul despre uriaşele blindaje, calibre, tunuri, traversări şi motoarele care se pot monta pe tanc în 15 minute. A fost, pe rând, strateg, conductor, mecanic, încărcător, navigator, şofer, ba chiar electrician sau sanitar, fiincă trebuia să ştie din toate ca să se descurce în orice situaţie.

A înghiţit de toate, de la mâncarea de cazarmă, fasolea la cazan, „balastul' cu câte o pietricică şi „conductele sparte', adică macaroanele făcute aşchii, până la înjurăturile soldăţeşti din momentele fierbinţi ale misiunilor. Apoi, după simulatoare şi tancodromuri, în aplicații, a învăţat cum e să îţi pui întrebări şi să cauţi singură răspunsuri şi care e deosebirea dintre teorie şi practică. Practica rea, urâtă, de pe teren, cu obuze de război vârâte pe ţeava tunului, când nu ştii ce va urma în clipa următoare, când poate treci pe lângă moarte de zeci de ori într-o oră, când din cauza fumului, vezi doar masa galbenă a exploziilor şi te uiţi numai pe aparate şi când simţi cu adevărat ce înseamnă echipa de lângă tine.

Şi la sfârşit nu mai simţi oboseala şi realizezi cât de imensă e câteodată o oră din viaţa ta sau a altuia. Şi te bucuri. Te bucuri că e bine, că s-a terminat cu bine şi te rogi să nu fie niciodată un război adevărat.

Daria, micuța băiețoasă

sergentul alina barsan

Alina și Daniel Bârsan s-au cunoscut în unitatea militară

Apoi a venit şi iubirea. L-a cunoscut în unitate pe Daniel, s-au îndrăgostit şi s-au şi căsătorit, iar în august 2016, în viaţa familiei Bârsan s-a mai ivit un zâmbet: micuța Daria, căreia Alina crede că i-a transmis ceva, pe când lucra, însărcinată, pe tanc, căci nu se joacă decât cu „tancuri, maşinuţe, avioane, jucării mai băieţeşti'.

„Cu Daniel nu a fost dragoste la prima vedere. Eu aveam o problemă mare cu stereotipurile despre femeia în armată şi nu prea ridicam capul din pământ, ca să zic aşa, dar încet-încet ne-am descoperit ca suflete pereche. Pentru mine este cel mai minunat om şi îi mulţumesc că îmi este alături şi mă suportă de atâţia ani'.

sergentul alina barsan

Cel mai tânăr zâmbet din familia Bârsan, micuța Daria, cea jucăușă

Nu zice că i-ar fi fost uşor în viaţă, dar nici că a îndurat prea multe. Este, îmi spune cumva confidenţial, o realistă din construcţie, de la Dumnezeu. „Eu sunt o fire mai dură, milităroasă la prima vedere, însă nu sunt din fier, sunt și foarte sensibilă, dar nu prea las să se vadă acest lucru. Și îmi place enorm, viață de acum.

Mă simt în pielea mea pe tanc, în tanc, sub tanc, cu mâinile în ulei, în motorină, în vaselină, cu julituri, cu dureri… nimic nu contează, decât satisfacția pe care o simt. Aproape că am obosit să spun: . Respect toate meseriile, toți oamenii, este nevoie de fiecare om din lumea asta să facă câte ceva, dar eu simt că asta mă definește pe mine.'

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate