Serbia oferă cetățenilor 25 de euro pentru a se vaccina

Serbia oferă cetățenilor 25 de euro pentru a se vaccina

Serbia a promis să plătească cetățenilor echivalentul a 25 de euro dacă sunt vaccinați împotriva COVID-19. Președintele Aleksandar Vucic a declarat că va recompensa cetățenii pentru dovada lor de „responsabilitate'  de a primi serul împotriva coronavirusului.

Cetățenii cu vârsta peste 16 ani care au primit deja una sau două doze sau vor fi vaccinați cu cel puțin o doză până la 31 mai vor primi o plată unică de 3.000 de dinari (25 de euro). Suma echivalează cu aproximativ 5% din salariul mediu lunar al țării.

Serbia și-a vaccinat 1,3 milioane de cetățeni din cei șapte milioane, iar acum vor să-și relanseze campania de vaccinare, deoarece locuitorii sârbi au devenit mai puțin interesați de vaccin.

„Toţi cei care au fost vaccinaţi cu una sau ambele doze de vaccin şi toţi care se vor vaccina cal puţin cu o doză până la 31 mai vor primi 3.000 de dinari (25 euro)', a anunţat Aleksandăr Vucici la un post local de televiziune.

Serbia a cumpărat stocuri mari de vaccin anti-Covid, atât de la laboratoarele cunoscute, cât și de la concurenții ruși și chinezi.

„Am analizat cum să recompensăm oamenii care au dat dovadă de responsabilitate și am decis să acordăm sprijin financiar suplimentar celor care au fost vaccinați”, a declarat președintele.

Mai mult decțt atât, Aleksandăr Vucici a anunțat că angajații din sectorul public care nu se vor vaccina, nu vor mai primi plata concediului medical în cazul unei infectări cu virusul SARS-CoV-2.

'Nu am văzut vreodată în literatura medicală ca cineva să fie plătit pentru a se vaccina împotriva covid-19', a declarat pentru AFP epidemiologul sârb Zoran Radovanovic.

'Am putea să fim primii nu doar în Europa, ci în lume', a adăugat el.

În alte state, unele companii au oferit angajaților diverse beneficii dacă se vor vaccina. Epidemiologul sârb, Zoran Radovanovic, a mărturisit că acest tip de mobilizare poate fi cu două sensuri.

„Asta îi va determina pe unii care trăiesc într-o sărăcie extremă se se vaccineze, dar va provoca rezistenţa altora. Logica este următoarea: dacă statul mă plăteşte să fac ceva şi îmi spune că este pentru binele meu, atunci e ceva putred', avertizează el.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri