Semne că ai de a face cu o persoană „control freak”, adică obsedată de control

Termenul „control freak' sau tradus în limba română „obsedat de control' nu este, evident, unul clinic. Acesta definește clar o problemă: bărbații și femeile care au o nevoie mare de control pot fi adesea prea extremi, dând naștere la ideea că acești indivizi sunt anormali sau „ciudați'.

Ce fel de tulburare ar putea avea acest tip de persoană? Obsedații de control sunt adesea obsesiv-compulsivi, furioși, fobici sau suferă de schimbări de dispoziție. Acești oameni au nevoie de control pentru că, fără el, se tem că lucrurile vor scăpa de sub control și viețile lor s-ar prăbuși.

Aceste tipuri de persoane se pot observa oriunde, în familie, la serviciu sau la întâlniri sociale. Cei care au nevoie de un nivel ridicat de control trebuie să-și controleze imaginea, așa că, deși vor recunoaște de obicei că au nevoie de mult control în diverse situații, vor respinge partea „ciudată' a etichetei, asocierea că există este ceva în neregulă cu ei sau că au nevoie de prea mult control.

A avea nevoie de un nivel ridicat de control nu este sănătos din punct de vedere psihologic, deoarece sunt multe lucruri în viață dincolo de controlul nostru.

Semne că ai de a face cu o persoană „control freak'

Corectarea oamenilor atunci când greșesc. Oamenii cu o mare nevoie de control simt adesea nevoia să-i corecteze pe alții atunci când greșesc. Ei corectează pe cineva din cauza unui argument irațional, corectează ortografia sau pronunția, corectează detaliile a ceea ce s-a întâmplat în trecut, corectează proastele maniere, corectează oamenii atunci când fac ceva greșit sau nepotrivit. Este important să înțelegem, totuși, că sub motivația de a-i corecta pe ceilalți se află convingerea că, de obicei sau întotdeauna, au dreptate.

Ultimul cuvânt. Bărbații și femeile cu control ridicat întâmpină dificultăți în a avea relații, deoarece le place să stabilească regulile și, ulterior, să le pună în aplicare. Aceștia acționează superior celorlalți și sunt hotărâți să arate tuturor că sunt cea mai practică, logică și inteligentă persoană din orice mulțime.

Refuzul de a recunoaște atunci când greșesc.Una dintre trăsăturile care deranjează cel mai mult prietenii, partenerii romantici și colegii este refuzul bărbaților și femeilor cu control ridicat de a admite când greșesc. Ar putea fi cea mai mică, cea mai simplă problemă, dar oamenilor cu control ridicat nu le pasă, vor doar să se asigure că nu recunosc că au greșit.

Emit judecăți și critici altora. Unele dintre cele mai critice persoane pe care le veți întâlni vreodată sunt acelea cu o mare nevoie de control. Ele au principii înalte, cu opinii despre orice, de la modul în care oamenii ar trebui să țină furculița până la modul în care oamenii ar trebui să își trăiască întreaga viață. Acestea au un răspuns pentru orice.

Furioși la volan. Oamenii cu o mare nevoie de control sunt adesea foarte frustrați în timp ce conduc. Ei cred că sunt singurii care știu să conducă corect. Adesea se iau la harță în trafic, înjură, gesticulează atunci când cineva de pe drum face ceva care îi deranjează.

Cu toate acestea, cea mai comună problemă cu aceste persoane care sunt „control freak' în trafic este propria lor nerăbdare. Se enervează pentru că șoferii merg prea încet sau prea repede. Ei tratează pietonii ca pe o interferență care îi împiedică să-și atingă obiectivele. Din nou, în mintea acestor indivizi, totul este despre ei și nu își petrec timp încercând să-și imagineze ce gândește sau simte altcineva în aceeași situație.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate