Se mai vindecă unghiile crăpate pe verticală?

Unghiile cu striații pe verticală sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Când unghia crește puțin și se despică la vârf, aceasta se poate agăța ușor de textile, accentuând crăpătura și provocând un disconfort puternic.

Unghiile transmit mult mai multe despre starea noastră de sănătate decât ne-am putea imagina. Fiecare pată sau striație ne comunică ceva, important este să identificăm mesajul corect. Dacă, de regulă, aspectul unghiei ar trebui să fie neted, lucios, nu de puține ori se întâmplă să observăm niște striații, „caneluri' pe suprafața unghiei. De regulă, inofensive, acestea se pot accentua, în timp, și pot duce la despicarea unghiei. Această consecință este una nedorită, pentru că poate provoca dureri mari, dacă unghia se agață, de exemplu, de un material textil.

Unghiile crăpate pe verticală — onicorexie

Apariția acestor striații/caneluri/șanțuri pe verticala unghiilor poartă și o denumire: onicorexie. Atunci când capătul acestor caneluri se despică, provocând durere, vorbim despre onicoschiză. La instalarea onicoschizei începem să sesizăm, de fapt, că unghia este bolnavă.

Cauzele onicorexiei

Există numeroase cauze ale onicorexiei, însă cele mai frecvente țin de:

  • înaintarea în vârstă, care fragilizează unghiile
  • umezeala în exces
  • obiceiuri nesănătoase, precum rosul unghiei
  • folosirea lacurilor de unghii sau a dizolvantului în exces

Toate acestea contribuie fie la  înmuierea puternică a unghiei, fie la uscarea agresivă a acesteia.

Ce e de făcut?

În prima fază, cel mai important lucru este să rehidratăm unghiile. Cu creme de mâini sau lacuri speciale de unghii, hidratante  sau pentru întărirea suprafeței unghiei. Unghiile afectate trebuie tăiate scurt, pentru a împiedica ruperea lor. Când stăm cu mâinile prea mult în apă, mai bine folosim mănuși de protecție, iar dacă unghia avariată ne deranjează, o acoperim cu un plasture, pentru a o proteja.

În cazul în care, după o perioadă de protejare a acestora, lucrurile nu se schimbă, este important să vizităm un medic dermatolog pentru recomandarea unor unguente speciale.

Citește și: Chiar e nevoie să te speli zilnic pentru a fi curat?

Foto:123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate