Scrisoarea actriței Emma Watson către o femeie care a murit pentru că nu a avut dreptul să facă avort

Scrisoarea actriței Emma Watson

scrisoarea actriței Emma Watson

Tema avortului este una controversată nu doar în România, ci în multe colțuri ale lumii. Unii consideră avortul o crimă, alții un drept al femeii. Probabil că adevărul este, ca întotdeauna, undeva la mijloc. Actrița Emma Watson, o apărătoare înfocată a drepturilor femeii, i-a adresat o scrisoare tulburătoare unei irlandeze decedate în 2012, la 31 de ani, din cauză că nu a avut dreptul de a avorta. 

Savita Halappanavar, de meserie dentist, era însărcinată în 17 săptămâni când a aflat că este supusă riscului de a se confrunta cu un avort spontan. Femeia a vrut să știe dacă legea îi permite să avorteze la cerere, pentru a nu risca să treacă prin experiența avortului spontan. Răspunsul a fost unul negativ.

Legislația irlandeză i-a interzis avortul în lipsa unor dovezi foarte clare că viața ei este pusă în pericol. În octombrie 2012, Savita Halappanavar a murit în urma unui stop cardiac cauzat de o infecție.

Moartea ei a avut un ecou puternic în Irlanda și a a determinat crearea unei mișcări împotriva acelei legi care interzicea avortul, susținând că atât femeia însărcinată, cât și fătul au drept egal la viață.

Scrisoarea actriței Emma Watson către Savita Halappanavar vorbește despre dreptul femeilor la avort

În scrisoarea-simbol redactată de Emma Watson, aceasta spune: Dragă Savita Halappanavar, tu nu voiai să devii imaginea unei mișcări, voiai doar să ai dreptul la o procedură care ți-ar fi salvat viața. Când s-a aflat despre moartea ta, chemarea urgentă la acțiune a activiștilor irlandezi s-a făcut auzită în întreaga lume și a dus la abrogarea celui de-al optulea amendament al constituției irlandeze […] Pentru tine și pentru toate acele femei condamnate să călătorească până în Anglia pentru a avorta în condiții legale și în siguranță, am câștigat justiția. Din Argentina până în Polonia, legile împotriva avortului pedepsesc și periclitează viața femeilor însărcinate. În memoria ta, continuăm lupta pentru drepturile reproductive. Cu toată dragostea mea și cu toată solidaritatea mea, Emma Watson'.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

As part of their Incredible Women list featuring letters to remarkable changemakers, it was a great honour to be asked by @portermagazine to pay the deepest respect to the legacy of Dr Savita Halappanavar, whose death powered the determination of activists to change Irish abortion laws & fight for reproductive justice all over the world. ••• The planned new legislation has already been dubbed ‘Savitas law by campaigners out of respect for a woman who didnt want to become the face of a movement, but simply wanted a procedure to save her life. ••• A note on her memorial in Dublin read, Because you slept, many of us woke.' Yet from Argentina to Poland, restrictive abortion laws still punish and endanger girls, women and pregnant people. Free, safe, legal and local abortion care is needed across the globe. In Savitas memory, and on todays 7th Annual March for Choice in Dublin, Id like to say a huge thank you to all those who continue the fight for reproductive justice. ✊🏼 #mybodymychoice #freesafelegal #ARCMarch18

O postare distribuită de Emma Watson (@emmawatson) pe

În centrul Dublinului, există o pictură murală înfățișând-o pe Savita Halappanavar. Cineva a scris în dreptul picturii tale: <>', mai scrie Emma Watson.

Potrivit Institutului Guttmacher, în prezent există 26 de regiuni în întreaga lume în care avortul este complet ilegal, fără nicio excepție. Aceste regiuni includ Egipt, Madagascar, Irak și Filipine.

Citește și 

Ce se întâmplă cu sufletele copiilor avortați

A rămas însărcinată la 15 ani, iar apropiații ei au încercat să o convingă să avorteze. Ce s-a întâmplat după aceea

Surse foto: hepta, Instagram Emma Watson, Reuters

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete