Scleroza multiplă. Înțelegerea simptomelor sclerozei multiple

Scleroza multiplă este o tulburare progresivă, mediată imun. Aceasta înseamnă că sistemul conceput pentru a vă menține corpul sănătos atacă în mod eronat părți ale corpului care nu sunt dăunătoare.

Învelișurile de protecție ale celulelor nervoase sunt deteriorate, ceea ce duce la diminuarea funcției în creier și măduva spinării.

Scleroza multiplă este o boală cu simptome imprevizibile care pot varia în intensitate. În timp ce unii oameni se confruntă cu oboseală și amorțeală, cazurile severe de scleroză multiplă pot provoca paralizie , pierderea vederii și diminuarea funcției creierului.

Scleroza multiplă este o boală pe tot parcursul vieții, dar poate fi gestionată, iar cercetătorii caută continuu tratamente mai eficiente.

Scleroza multiplă. Semne și simptome timpurii

Semnele precoce frecvente ale sclerozei multiple includ:

 • probleme de vedere
 • furnicături și amorțeală
 • dureri și spasme
 • slăbiciune sau oboseală
 • probleme de echilibru sau amețeli
 • probleme de vezică urinară
 • disfuncție sexuală
 • probleme cognitive

Pentru unele persoane, primele semne ale sclerozei multiple pot include sindromul izolat clinic, simptome neurologice care durează cel puțin 24 de ore și nu pot fi asociate cu o altă cauză. Include ceea ce se numește demielinizare, care este deteriorarea mielinei, învelișul protector care ajută la protejarea celulelor nervoase din sistemul nervos central.

Deși sindromul izolat clinic nu duce neapărat la sceroză multiplă, ar putea fi un semn precoce. Simptomele unui astfel de episod pot include:

 • Nevrita optică. Acest lucru este deteriorarea mielinei nervului optic, care poate provoca probleme de vedere și dureri de ochi.
 • Semnul lui Lhermitte. Această afecțiune este cauzată de o leziune demielinizantă pe măduva spinării care provoacă o senzație de furnicături sau șoc în josul spatelui și gâtului, mai ales atunci când vă îndoiți gâtul în jos.
 • Mielita transversă. Mielita transversă este atunci când este implicată măduva spinării și poate provoca slăbiciune musculară, amorțeală și alte probleme.

Un RMN poate fi uneori un instrument util pentru a determina dacă a existat doar un episod de sindrom izolat clinic sau mai multe episoade, care pot indica scleroza multiplă, potrivit healthline.com.

În general, scleroza multiplă este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. Motivele pentru acest lucru sunt încă cercetate, dar poate fi influențată de factorii de mediu și cei genetici.

Persoanele care se gândesc să rămână însărcinate și au un diagnostic de scleroză multiplă ar trebui să discute cu medicii lor despre toate opțiunile de tratament și gestionarea simptomelor.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate