Schimbările bruşte de temperatură pot genera probleme grave de sănătate. Iată cum ne afectează!

După ce în weekend-ul care a trecut am avut parte de temperaturi caniculare, ce au depășit 40 de grade Celsius, luni situația s-a schimbat radical. Temperaturile au scăzut și cu 20 de grade în anumite regiuni și a ploua torențial. 

Puțini realizează cât de periculoase sunt pentru sănătate aceste schimbări bruște de temperatură. Acestea pot provoca probleme serioase de sănătate, pentru că organismul se adaptează la aceste schimbări de temperatura în 14 zile. Mai mult decât atât, trecerea de la caniculă la ploaie şi vreme înnorată afectează în special copiii, bătrânii şi bolnavii cronici.

Vremea optimă influenţează favorabil organismul

Vremea optimă este considerată vremea care influenţează favorabil, producând bună dispoziţie, iar astfel organismul este menajat de eventualele probleme, confor medicului primar medicină de familie, Dr. Costin Anca, pentru farmaciata.ro. Acest tip de vreme se caracterizează prin menţinerea relativ uniformă a elementelor meteorologice, când temperatura medie diurnă nu oscilează mai mult de 2°C.

Vremea excitantă şi cea acută creează disconfort

Vremea excitantă este de fapt perioada în care unul sau mai multe dintre elementele meteorologice se abate de la valorile optime. Această vreme, deşi este însorită, prezintă deseori un cer mohorât, iar umiditatea se ridică aproape de 90% umiditate relativă. Oscilaţia temperaturii medii a zilei poate fi de până la 4°C. Vremea acută este aceea care prezintă modificări accentuate ale elementelor meteorologice, în momentul în care oscilaţiile termice depăşesc 4°C.

Fluctuaţiile mari de temperatură cresc riscul declanşării unor afecţiuni

Fluctuaţiile de temperatura au un efect negativ asupra organismului uman, spun specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii din Statele Unite ale Americii. Scăderea sau creşterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariţiei astmului, afecţiunilor pulmonare şi celor respiratorii, alergiilor, depresiei şi problemelor de nutriţie este destul de ridicat. Aceste studii au demonstrat că organismul uman a început să îşi piardă capacitatea de adaptare la fluctuaţiile de temperatura. Mai ales atunci când corpul este slăbit, repercusiu­nile asupra sănătăţii pot fi destul de grave.

Temperaturile ridicate au fost asociate cu creşterea numărului de pacienţi afectaţi de stres sau probleme de nutriţie. Temperaturile scăzute sunt pot determina apariţia bolilor respiratorii, precum astmul, sau celor pulmonare.

Problemele cardiace sunt provocate de schimbările bruște de temperatură

„De asemenea, aceste fluctuaţii pot duce şi la agravarea afecţiunilor cardiovasculare. Astfel, o persoană care suferă de hipertensiune arterială, afecţiune ce poate fi ţinută sub control, riscă să facă un atac de cord. Una dintre explicaţii ar fi că aceste schimbări climatice interacţionează cu medicamentele prescrise pacienţilor hipertensivi. Printre persoanele cele mai afectate de schimbările bruşte de temperatura se numără fumătorii,' a subliniat medicul Costin Anca, pentru sursa citată.

Dacă se schimbă vremea, apar și durerile reumatismale

Din cauza aerului rece şi umed, persoanele care suferă de reumatism se confruntă cu dureri foarte mari. În plus, fronturile de aer umed agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ, a mai explicat specialistul.

Imunitatea scăzută duce la apariţia virozelor

„În momentul în care organismul este practic forţat să treacă brusc de la o temperatura de peste 35° C la mai puţin, de 17° C, acesta este slăbit instantaneu. Explicaţia este că încearcă să facă faţă acestei treceri, fiind confruntat cu umezeală şi frigul. Sistemul imunitar slăbeşte, iar organismul devine vulnerabil în faţă virozelor. Totodată, prezenţa polipilor nazali, alergiilor, care afectează mucoasa nazală şi a stresului prelungit cresc riscul producerii virozelor,' a mai spus medicul Costin Anca.

Ameţelile, durerile de cap şi oboseala excesivă pot fi cauzate și de vreme

Atunci când vremea se răceşte brusc, foarte multe persoane se confruntă cu ameţeli şi dureri de cap.

„Există mulţi oameni care acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică şi psihică, o stare de somnolenţă continuă şi chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător. Din acest motiv, este bine să ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume şi fructe, deoarece conţin vitamine şi minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afecţiunile provocate de aceste oscilaţii de temperatura,' a explicat medicul Costin Anca.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Auriculoterapia, metoda care te poate ajuta să te lași de fumat

8 super-alimente pentru detoxifierea de vară! Încearcă să le consumi în fiecare zi

7 simptome care semnalează probleme ale glandei tiroide

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate