Schiatul ca terapie: te scapă de frici, de stres și îți menține inima sănătoasă

Referindu-se la persoanele care au diverse frici, anxietăți, fobii, specialiștii în dezvoltare personală spun că acestea merg prin viață “cu frâna de mână trasă“. Adică aleg să supraviețuiască în loc să trăiască. Și, da, în definitiv este vorba despre alegere. Din momentul în care ai conștientizat existența fricilor, tu alegi dacă le lași în continuare să-ți acapareze existența sau scapi de ele.

Frica este una dintre principalele emoții negative care te împiedică să te bucuri de viață. Cea mai sigură cale să-ți schimbi tiparele comportamentale, să-ți vindeci traumele, să te reconectezi la tine, să te reechilibrezi emoțional și să-ți recâștigi încrederea în tine este psihoterapia. Dă rezultate excepționale, însă prezintă cel puțin două dezavantaje: se desfășoară pe o perioadă lungă de timp, uneori chiar ani, și este destul de costisitoare. O ședință de o oră începe, în general, de pe la 200 de lei.

Schiatul ca terapie

Calea mai scurtă și mai ieftină de a scăpa de frici este să înveți ceva nou, ideal o activitate care să te stimuleze atât la nivel intelectual, cât și la nivel fizic. Schiatul, spre exemplu, te poate scoate din zona de confort și, în același timp, te poate ajuta să scapi de boala neîncrederii în sine. Sunt suficiente doar câteva ore să obții rezultate și să simți pe pielea ta virtuțile terapeutice ale acestui sport. Schiul te scapă de frici, de stres, îți menține inima sănătoasă și îți îmbunătăţeşte flexibilitatea articulaţiilor, prevenind, astfel, apariţia durerilor articulare.

În cazul în care optezi pentru lecții cu instructor personal, recomandabile dacă este pentru prima dată când îți pui schiurile în picioare, trebuie să știi că prețurile variază între 80 și 150 lei. Pe pârtiile de pe Valea Prahovei și Poiana Brașov, costurile sunt cuprinse între 120 și 150 lei.

Dacă, sezonul ăsta, or să te poarte pașii spre Poiana Brașov, o să-l întâlnești, cu siguranță, pe pârtie pe Mircea Bularca. Este monitor de schi în Poiană, iar ceea ce-l deosebește de restul monitorilor de schi este faptul că are competențe în managementul fricii. Nu are în buzunar un praf magic pe care să-l presare deasupra clientului ca să-i dispară frica sau stresul, are, în schimb, o relație apropiată cu subconștientul acestuia. Uneori mai apropiată decât are clientul însuși cu propriul subconștient. Și mai are ascunsă pe undeva o sursă nesecată de energie pozitivă din care le împarte cu generozitate tuturor celor cu care interacționează.

Mircea e genul de om cu care te simți în largul tău încă de la primele replici schimbate. Ăsta e un aspect la care este foarte probabil să opui o oarecare rezistență. Sau, în orice caz, ar putea să ți se pară puțin straniu că te simți confortabil cu un străin. Senzația asta va dispărea îndată ce vei descoperi că Mircea face lucrurile oarecum diferit față de majoritatea oamenilor. Și-a descoperit vocația, scăpând, astfel, de povara unui job lipsit de satisfacții, a învățat să se concentreze doar pe aspectele pozitive ale vieții, până și limbajul și l-a curățat de exprimări negativiste. Cât despre abilitățile de relaționare pe care și le-a dezvoltat, sunt de-a dreptul magice.

Revenind, însă, la celelalte abilități și competențe ale lui Mircea Bularca, trebuie să știi că abordarea unui client fricos este diferită de abordarea unuia care nu are frică de alunecare, de căderi, de accidentări. Pe pârtie, Mircea îmbină tehnica de schi cu psihologia într-un mix formidabil, adaptat nevoilor clientului. Clienții dificili nu-l sperie… nici n-ar avea cum atât timp cât îi privește ca pe o provocare. Căreia îi face față întotdeauna.

Expunerea treptată la stimulii pe care-i consideri periculoși este una dintre tacticile pe care le aplică Mircea în cazul clientului stăpânit de frică. Nu te aștepta, însă, să conștientizezi momentul în care o face, pentru că, cel mai probabil, nu o să reușești. Și asta întrucât o face natural și aproape insesizabil. Cert este că, la capătul câtorva ore, răstimp în care te familiarizezi cu schiurile, exersezi poziția corectă, dobândești abilitățile necesare, înveți să controlezi alunecarea, să oprești, să faci viraje, o să poți coborî din vârful pârtiei până la baza ei fără să cazi, fără să te accidentezi, ba chiar fără să intri în coliziune cu nimeni și cu nimic.

Trebuie să știi că, în etapa de inițiere, lecțiile se vor desfășura la baza pârtiei, ceea ce înseamnă că vei putea controla foarte ușor viteza de deplasare. De asemenea, echipamentul este foarte sigur, legăturile schiurilor fiind reglate în funcție de greutatea ta și de nivelul la care ești, prin urmare, la căzături mai puternice, legăturile schiurilor vor elibera clăparii, astfel încât te vei putea ridica în picioare cu ușurință.

Să înțelegem frica. Cum apare această emoție negativă

Trebuie să știi că există doar două frici înnăscute: frica de înălțime și cea de zgomote puternice. Toate celelalte sunt dobândite de-a lungul vieții. Nu te naști cu frica de abandon sau de respingere, așa cum nu te naști nici cu frica de șerpi sau de întuneric. Fricile de tipul acestora din urmă apar fie ca urmare a unor experiențe traumatizante din viața noastră, fie ca urmare a ceea ce ni s-a povestit sau a întâmplărilor la care am fost martori.

În realitate, în spatele emoțiilor negative, a fricilor în cazul de față, se ascund trei nevoi neîmplinite: nevoia de siguranță, cea de control și cea de aprobare. Sunt nevoi înnăscute, deci pe care fiecare dintre noi le are. Felul în care ne sunt sau nu satisfăcute nevoile în primii ani de viață de către părinți influențează puternic emoțiile, gândurile și comportamentele noastre ca adulți. Concret, emoțiile negative, frica în cazul de față, se manifestă cu precădere la persoanele care, în copilărie, au fost neglijate emoțional de către părinți.

Psihoterapia îți garantează rezultate pe viață, dar, într-o lume în care resursele de timp și de bani sunt limitate, sunt de luat în calcul și scurtăturile. Acestea din urmă nu sondează psihicul uman în profunzime precum terapiile specializate, dar acționează la nivel de încredere în sine, un element extrem de important în atingerea succesului pe orice plan.

Consultant: Mircea Bularca, monitor de schi, cu competențe în managementul fricii

Autor: Oana Anghel

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie