Sărbătoare importantă pentru creștini pe 3 mai. Este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox

Puțini știu că astăzi este o sărbătoare importantă pentru români și este cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Biserica prăznuiește astăzi mai mulți sfinți importanți. Este vorba despre Sfântul Irodion de la Lăinici, Sfinții Mucenici Timotei și Mavra.

Cine a fost Sfântul Irodion de la Lăinici?

Sfântul cuvios Irodion s-a născut în anul 1821, în București și a fost botezat cu numele de Ioan. La vârstă de 20 de ani, el a intrat că frate în Mănăstirea Cernica, conform crestinortodox.ro. Apoi, a primit îngerescul chip al călugăriei pe 3 decembrie 1846, sub numele de Irodion.

În luna septembrie a anului 1850 starețul sau, Calinic, a fost hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, Calinic l-a luat cu el și pe Irodion. În anul 1854 îl numește staret al schitului Lăinici. A păstorit cu mici întreruperi 41 de ani, între anii 1854-1900. După moartea duhovnicului Sfântului Calinic, Irodion a devenit din ucenic, duhovnic al Sfântului Calinic.

Sărbătoare importantă pentru creștini pe 3 mai

Cuviosul Irodion a murit pe 3 mai 1900. La 7 ani de la moartea sa, starețul Teodosie Popescu, la insistențele ucenicului Cuviosului Irodion – ieromonahul Iulian Draghicioiu, a cerut epsicopului Ramnicului blagoslovenia pentru a-l dezgropa. Atunci a fost dezgropat, i-au făcut slujbă înmormântării și l-au pus în mormânt. Trecerea Cuviosului Irodion în rândul sfinților a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul ședinței de lucru din 29 octombrie 2010.

Sfântul Sinod a hotărât că ziua sa de prăznuire să fie 3 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice. Iar canonizarea Cuviosului Irodion a fost proclamată duminică, 1 mai 2011, la Mănăstirea Lăinici.

În această zi mai sunt pomeniți și următorii sfinți: Sfinții Mucenici Diodor și Rodopian, Sfântul Cuvios Petru, Episcopul Argosului, Sfinții douăzeci și șapte de mucenici și -Sfântul Cuvios Teodosie, egumenul Lavrei Grotelor din Kiev.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Ce sunt îngerii și care este rolul lor

E sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Astăzi este sărbătorit Sfântul Teotim

Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii. Ce trebuie să faci în această zi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate